Wpis z mikrobloga

Jak to bywa w 80% przypadków klient wykupił domenę i "hosting" w złodziejskim home.pl - zawsze doradzam migrację i przeważnie na Zenbox który polecam. Chyba zrobię z tego warunek bo tego nie wolno tolerować.

Na monitorze z boku mam ich landing odpalony, co pare godzin widzę wprost ten komunikat picrel. Wiem że nikt przy tej stronie inny nie grzebie. Pytanie czy to autentycznie teraz AŻ TAK w tych gunwo hostingach wygląda? xD Chciałbym zrobić im raport (i dla wszystkich w przyszłości) wprost z listą takich przestojów w dostępności - CZYM? Czym mógłbym takie przestoje monitorować? Najpewniej tak samo dotyczy to skrzynek email, może mógłbym i to jakoś obserwować?

#webdev | #webdevhelp | #hosting | #pytaniedoeksperta
Saeglopur - Jak to bywa w 80% przypadków klient wykupił domenę i "hosting" w złodziej...

źródło: comment_aJKrwrKN4jRyISsVGZ7keE6Z6v44QnUE.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W skrócie: Chcę im dobitnie pokazać jaki to syf - czym? :/

@Koliat: Ja nie biorę, to 80% ludzi którzy się zgłaszają a mają domenę czy hosting to mają właśnie w syfach pokroju az.pl, nazwa.pl, home.pl itp. Z tego 75% przenoszę na Zenbox bądź OVH. Pozostaje reszta której chyba muszę odmawiać współpracy powołując sie na klauzulę sumienia xD
  • Odpowiedz
@zwierzak40: Choć tak myślę - skoro home wywala ten komunikat to czy Uptimerbot to wykryje jako właśnie taki brak dostępności (?) Ustawiłem póki co próbkowanie co 15 minut i powiadomienia na email :)
  • Odpowiedz
@Verbatino: Wiem wiem i 75% takich przypadków migruję, może nawet więcej, ale zostaje te 25% które z różnych względów zostaje z tym syfem. Na Zenboxie (infrastruktura Beyond) czy OVH takich sytuacji nie ma i z tego korzystam. Dawniej Hetzner. Po prostu chcę dobitnie w końcu dowodzić ludziom jakim syfem jest home.pl i reszta, a do tego te ceny ich absurdalne.

rob sobie monitoring przez content match jakiś

@Koliat:
  • Odpowiedz
@Saeglopur: przeciez zenbox ma również sporo problemów z dostępnością co do home/nazwa (choć te generują wiecej problemów)

tylko MyDevil, bedziesz chciał migrować to zapraszam na PW po 20 % znizki
  • Odpowiedz
  • 0
@LubieKiedy Nie ma i nawet nie można tego porównywać xD Już z OVH o dziwo så problemy. Hetzner nawet potrafi solidniej spektakularnie siąść. Zen już od paru lat jest w infrastrukturze Beyond
  • Odpowiedz
@Saeglopur: szczerze to co chwile gdzieś czytam o problemach zenboxa, jak np ostatnio 3 godziny byl niedostepny blog Michała Szafrańskiego.

OVH też bym nie polecał jako hostingu, do domen są ok
  • Odpowiedz
@Saeglopur: dziwi mnie że ktoś poleca zenbox, cennik jest słaby, wszystko niby nielimitowane całe jednak limitowane.

Ostatnio zrobiłem stronę której nawet nie udostępniłalem nigdzie ale przez dobre SEO w ciągu miesiące miałem ponad 10 tysięcy użytkowników, zaraz by Zenbox zablokował lub pisał o dopłaty i zwiększenie pakietu
  • Odpowiedz
  • 0
@LubieKiedy Ceny podnieśli i nie dziwi mnie to, przynajmniej warto a nadal taniej niz w syfach pokroju home. Przecież Zen ma pakiet np 15 tys dodatkowych odwiedzin dla pakietów 5 tys miesięcznie - po to żeby nadzwyczajnie wysoki ruch nie wymusza od razu przejścia wyżej.

Mam olbrzymie porównanie do właściwie już wszystkiego. Tak czy inaczej ten wątek nie o tym, o tym żeby wykazywać zwykłym ludziom jakim skrajnym syfem są home,
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Ten komunikat nie świadczy o żadnym przestoju serwera, to jest komunikat nawet potwierdzający że serwer działa - to jest domyślny html z informacją z głównego katalogu. Sprawdź czy masz przekierowaną domenę na odpowiedni katalog ze stroną. Jeżeli masz ją przekierowaną to daj znać na priv o jaką domenę chodzi.
  • Odpowiedz