Dziś kolejna odsłona z serii suszonych wędlin, a mianowicie schab podsuszany. Jest nieco łatwiejszy w obróbce niż karkówka gdyż jest mięsem chudym, nieprzerośniętym tłuszczem.
Przepis jest taki sam jak w przypadku karkówki, więc odsyłam do TEGO wpisu i zapraszam do degustacji.
Jednocześnie zachęcam do oznaczania swoich dzieł kulinarnych tagiem #mirkoprzepisypl dzięki czemu kolega @paramyksowiroza odpowiednio się nimi zajmie i wrzuci do naszej mikroblogowej książki kucharskiej. Być może twój przepis zainspiruje kogoś z nas ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@Tryggvason Siema, zrobiłem taki właśnie, tylko mam problem, bo wydaje mi się, że pojawiła się pleśń. Generalnie to miałem to w lodówce 4 dni i odlewalem i suszylem 8 dni. Na fotce widać, że zrobił się taki biały puszek na tym, ale nie ma zapachu nieprzyjemnego, tylko całość pachnie przyprawami. Nie jadłem jeszcze. To pleśń i nie jeść?
@Czerwu Jeśli jest to biały puszek to prawdopodobnie pleśń. Jeśli byłby to biały nalot to inna sprawa bo wtedy najczęściej jest to wydzielająca się sól. Robiłeś wszystko wg instrukcji ? 2 dni cukier i 2 dni sól ? Czasami na pewne rzeczy nie ma się wpływu bo zarodni pleśni mogą być wszędzie. Gdzie suszyles mięso ? Powiem szczerze, ze ja bym odkroił powierzchnie z pleśnią i normalnie zjadł xd Przy tak wymuszonym
Przepis jest taki sam jak w przypadku karkówki, więc odsyłam do TEGO wpisu i zapraszam do degustacji.
Jednocześnie zachęcam do oznaczania swoich dzieł kulinarnych tagiem #mirkoprzepisypl dzięki czemu kolega @paramyksowiroza odpowiednio się nimi zajmie i wrzuci do naszej mikroblogowej książki kucharskiej. Być może twój przepis zainspiruje kogoś z nas ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski #foodporn
Komentarz usunięty przez autora