Wpis z mikrobloga

Jak informuje Onet PiS po wygranych wyborach ma wprowadzić zakaz aborcji eugenicznej, ma to wpisane w swoim programie: https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/program-pis-przed-wyborami-szczegoly-nadal-owiane-tajemnica/w83q2sq
Zakaz aborcji eugenicznej, oznacza że jeżeli lekarze wykryją ciężkie i nieodwracalne upośledzenia płodu, to nie będzie można go usunąć, a co za tym idzie zakończyć ciążę. Oznacza to, że ciążę trzeba będzie donosić do końca, urodzić dziecko nawet jeżeli to dziecko niedługo później umrze. Nie muszę mówić jaka to będzie trauma dla rodziców urodzić dziecko, którego mózg znajduje się np. poza czaszką. Dziecko takie umiera w męczarniach niedługo po narodzeniu. Kilka przykładów poważnych wad płodu możecie znaleźć m.in. tutaj (uwaga drastyczne zdjęcia):
https://oko.press/bezocze-mozg-poza-czaszka-zarosniecie-przelyku-brzydkie-dzieci-wadami-wrodzonym/
W przypadku innych chorób, które niekoniecznie kończą się śmiercią, ale dotyczą poważnych wad genetycznych (np. zespół Downa, który jest dość często spotykany bo dot. ok 1 na 700 ciąż, ale także sporo innych często poważniejszych), oznacza że ciążę trzeba będzie donosić do końca, a następnie zaopiekować się chorym dzieckiem. Przy czym Państwo w niczym wam nie pomoże, bo chyba każdy wie jak bardzo niedofinansowana jest u nas służba zdrowia. Tak naprawdę będziecie musieli liczyć tylko na siebie. Jeżeli ktoś myśli, że wychowanie dziecka z zespołem downa to prosta sprawa, to chyba nie wie co mówi. Miałem wśród znajomych jedną rodzinę z takim dzieckiem. Ciężko mi mówić przez jaką mordęgę musieli codziennie przechodzić. Ostatecznie rodzina się rozpadła, a ojciec został alkoholikiem.
Przypominam, że chce to zrobić partia, której lider podczas konwencji co chwilę mówił o tym, że jest to partia wolności.
#aborcja #neuropa #czarnyprotest #wolnosc #polityka
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Natomiast nie możesz swojej ideologii przerzucać na całe społeczeństwo.

@Klimbert: Możesz im to mówić jak do ściany. Fanatycznie katolicy uważają że wolność jest wtedy, kiedy albo żyjesz w 100% zgodnie z nakazami Kościoła, albo trzeba Cię siłą (prawnie) zmusić, byś tak właśnie żył.
  • Odpowiedz
@Korax: To dziwne mają te korzyści.
Sam należę do Kościoła Katolickiego, więc działam w Kościele Katolickim i przy PiSie - od środka. Sam się wychowałem na ich wartościach.
  • Odpowiedz
@Klimbert:

1. To nie jest zabijanie dzieci bo 3 miesięczny płód nie jest dzieckiem (człowiekiem). Tak jak na płód nie dostajesz np. 500+.

Etap płodowy nie jest etapem życia człowieka? Nauka jest innego
  • Odpowiedz
@Valg: > Niby zwolennicy pro-life cenią życie, tylko jakoś ich nie widać w hospicjach dla dzieci lub gdy potrzebna jest realna pomoc jak to upośledzone życie pojawi się już na tym świecie.

widać, widać. Wystarczy wpisać hospicjum w google maps i zobaczyć co wyskakuje
  • Odpowiedz
@FunnyLogin: nie rozumiem tego całego wywodu. Chcesz zabijać dzieci, bo będą cierpieć z powodu swoich ograniczeń umysłowych? Można być ograniczonym umysłowo i być szczęśliwym. Można być geniuszem i cierpieć. Za kogo się uważasz, że chcesz decydować o czyimś życiu lub śmieci?

Żyj i pozwól żyć innym.
  • Odpowiedz
@Klimbert: Już kiedyś na ten temat się wypowiadałam, więc skopiuję część swojego wpisu:

W dobie rozwoju techniki, osoby które kilkanaście lat temu umarłyby śmiercią naturalną, mogą być sztucznie utrzymywane w nieskończoność. Dlatego potrzeba zredefiniować pojęcie życia i zastanowić się, czy samo "życie" (albo raczej wegetowanie) jest wartością samą w sobie. Czy nie jest większą wartością i moralnością UCHRONIĆ i wybawić kogoś od cierpienia w momencie, zanim ta jednostka jeszcze de facto
  • Odpowiedz
@noshieeeeeeet: bądź taki miły i sprdlj do jakiegoś muzułmańskiego kraju. Świetnie się tam odnajdziesz a normalnym ludziom daj żyć jak chcą. Bez takich jak Ty Polska byłaby lepszym krajem.
  • Odpowiedz