Wpis z mikrobloga

@Voltix: handel wartości kilkuset miliardów funtów, który nagle jest zagrożony to oznacza duże problemy dla wielu europejskich firm, spadek notowań, przestoje, zwolnienia, presja ludzi na rządzących by się w końcu "dogadali" itd. To działa w obie strony.

@ArpeggiaVibration: w długim nie, ale w krótkim już tak - ci których działalność w największym stopniu zależy od wymiany na linii UK-UE. W dużym uproszczeniu - niemiecka samochodówka i brytyjskie finanse,
willIaint - @Voltix: handel wartości kilkuset miliardów funtów, który nagle jest zagr...

źródło: comment_NVYO4nNb0w9YRNJE1wu2ai7nebsknBPg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@will_I_aint: no wlasnie to jeszcze jedna kwestia ze NIemcy tez zaczeli kolonizowac UK i wpakowali tam ogromna kase. Straca nie tylko na wymianie ale po prostu wzystkie ich inwestycje pojda sie pieprzyc... UK byc moze wykupi sobie spowrotem wszystko za bezcen. Moze taki jest plan? Ja nie wiem i nie bede udawal ze wiem.
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: banki wiedzą z czym się wiąże brexit. Nielimitowanym przez WTO poziom ceł na usługi finansowe.

Ale ciągną co? Dotacje? W takiej sytuacji wszystkie kraje podejdą jasno do sprawy, że trzeba na nowo ogarnąć budżet i z grubsza koniec tej kwestii.

Wpływy wpływami, ale już większość krajów praktycznie obrała pozycję przeczekania sytuacji UK. xD Bo to jest teraz optymalna strategia negocjacyjna z UK - wyczekać moment, w którym jeszcze wszystko nie jebło,
  • Odpowiedz
@Silvervend: Niemcy ciągną w dużej części gospodarkę innych krajów i na kolonizowaniu gospodarczym zarabiają. Wiec jeżeli sumarycznie uderza cos w inne kraje gospodarczo to inwestycyjne i finansowo to niemcy tracą na kasie jako właściciele a nie jakaś zamkniętą polska odizolowana gospodarka czy hiszpańska... Wszystko leci do centrali. Dotacje i banki kredytowe i sama strefa Euro to inna sprawa.

Nie wiem które konkretnie ale myślę ze najogólniej mówiąc Ameryki i skośnooka
  • Odpowiedz
@Silvervend:

UE idzie na rękę tam gdzie może, ale to UK sprawia problemy i firmy o tym wiedzą.

BoJo, bo wiedzą, że to patologiczny kłamca i nic nie negocjuje, bo gra na no-deal brexit, żeby nie wdrażać dyrektywy o praniu pieniędzy. I w dupie ma co będzie po brexicie,

xD żyjesz w alternatywnej rzeczywistości: BoJo to wcielony demon, cyniczny mafioso, do tego debil, UE rozważna i miłosierna xD a obiektywny
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: jak ciągną? Co robią? xD Przecież produkować dalej będą, na czym będzie zarabiać każdy. Handel bez taryf i granic nadal będzie, więc wszystko na luzie się odbuduje. Tym bardziej, że cała finansjera z Londka bujnie się do Frankfurtu czy Paryża.

Keksimus maximus. Nie masz pojęcia o czym mówisz.
Z USA lecą dwa głosy - Trump i kongres. Trump mówi, żeby doprowadzić do brexitu i wtedy będzie zajebisty deal, tylko
  • Odpowiedz
@Silvervend: To prawda - jezeli rozmawiamy o handlu to costam juz popodpisywali chyba z prawie 40 krajami - jezeli o geopolityce to oczywiste jest ze wszyscy czekaja co sie stanie i nikt nie bedzie sie wychylal wczesniej. Kazdy przeciez gra pod siebie a nie by glaskac UK po glowce - tyle ze na UK beda patrzyli wszyscy i beda chcieli sie tam wpieprzyc gdy przyjdzie czas. USA najbardziej by Chiny
  • Odpowiedz
@Silvervend: Chiny buduja miasta widma bo nie wiedza co robic z kasa.... Jak Grecja zbankrutowala to oprocz Niemcow co za dlugi przejmowali wszystko to wlasnie Chinczycy tam przybyli dosc szybko i pokupowali porty i wszystko co mialo jakas strategiczna wartosc. To samo bedzie z UK. NIe chodzi o umowe ale o to ze przybeda panowie kupowac kupowac i jeszcze raz kupowac jak w Afryce czy gdziekolwiek gdzie mozna cos tanio
  • Odpowiedz
@will_I_aint: Nom i jak ta presja w UK dziala na rzacacych? W UK wiecej firm na tym straci, wiec powinna byc o wiele wieksza, wiec przyjeli deal? To teraz wyobraz sobie jak zadziala na EU, ktore jest kilka razy wieksze i straty sa o wiele mniejsze.
  • Odpowiedz