Wpis z mikrobloga

Siema mirasy. Mam pytanie odnośnie php-fpm, którego używam z #nginx w kontenerach, którymi zarządza #docker. Otóż, gdzie trzymać skrypty php? Mam dwa service: app który odpowiada kontenerowi z php-fpm, oraz webserv odpowiadający kontenerowi z nginxem. Proxy nginxa kieruje wszystko z końcówką .php na konener z php-fpm, a wszystko inne na webserv.
Same static filesy typu .html, css oraz jakieś image trzymać na webservie, a skrypty php na kontenerze z php-fpm? Z tego co widzę, jeśli będzie żądanie skryptu .php to i tak przetwarzaniem go zajmie się kontener z php-fpm.
#php #naukaprogramowania #webdev
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@devopsiarz: źle się wyraziłem. Faktycznie podmontowuję katalogi z tymi plikami albo w volumes, albo jako polecenie COPY w dockerfile build danego service.
Chodziło mi o to, czy podmontowywać sam katalog z HTML do kontenera z nginxem, a skrypty PHP do kontenera z PHP-fpm?
Czy jednak chodziło Ci o coś innego i nawet podmontowanie tych katalogów nie powinno mieć miejsca?
  • Odpowiedz
@TMBRK: ale np. php-fpm najczęściej operuje po tcp, więc jemu nie musisz nic montować, tylko robisz expose portu do którego będzie Ci nginx forwardował. Chyba, że planujesz używać tego przez unix socket, ale tym w dockerze się nie bawiłem i używanie tego z innego kontenera może być karkołomne. Bardziej chodziło mi o same pliki strony - te pliki jedynie "montujesz" do kontenera z nginx, ale nie zaszywasz ich w samym
  • Odpowiedz