Wpis z mikrobloga

co się o kumpla #!$%@? w software house to bania mała. Manager hindus ogarnał jakiegoś klienta za granicy i obiecał, że dowiezie im 10 developerów z jakiejś mega niszowej technologii.

Znaleźli 10 juniorów, zrobili im szkolenie 3 miesięczne, podpisali z nimi lojalki ze przez 2 lata nie mogą odejść z firmy inaczej zwracają grubą kasę za szkolenie, a firma też nie może ich zwolnić po szkoleniu bez wypłaty jakiegoś odszkodowania.

Po 3 miesiącach manager wrócił do klienta ze ma dla nich już 10 "seniorów" z tego, niestety żaden nie przeszedł wewnetrznej rekurtacji u klienta i podziękowali wszystkim XDD.

teraz to 10 osób codziennie przychodzi do firmy i gra w piłkarzyki, rzutki i tak przez 8h bo obowiązuje ich umowa, i tak już od miesiąca siedzą w kuchni bo nie ma dla nich stanowisk xD

#pracbaza #programista15k #programowanie
  • 46
@gaily w Polsce może tak ale pójdziesz programować i zaczniesz od włączenia dockera
Znam naprawdę bardzo dużo programistów pracujących w innych językach, którzy po pracy piszą projekty w golangu, bo po prostu lubią ten język,więc wątpię czy w znalezieniu programistów tego języka byłby taki problem
@kuskoman: No cały czas pracuję przy programowaniu, i nawet w firmie używają w którymś zespole golanga, co nie zmienia faktu że jakby się chciało stricte w tym pracować to oferty niemal nie istnieją w Polsce (typu na Justjoin 7 ofert jak się zaznaczy GO). Hobbistyczne projekty fajnie, ale jednak w kontekście zarobkowym to dalej nisza u nas. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kandi: swego czasu Nordea zamawiała w SDAacademy juniorów T24, specjalnie dla nich robili bootcamp javy & t24 :D po kursie kazdy mial umowe na rok i 5k brutto/miech UOP.
@przegrany_przegryw:

ROTFLMAO

to że rektutuję nie znaczy  że jestem z HR-u.

ja jestem od (uwaga, skup się) technicznej strony rekrutacji. wiesz, taki architekt/lead developer. koleś co to ma sporo doświadczenia (ponad dekadę), pracował nad wieloma rzeczami i jak się pojawia nowy trend to mówię: "ale to przecież bazuje na X i trochę na Y".

i tutaj (uwaga, kolejny zaskok dla Ciebie) ja oceniam i czasami jest tak słabo, że rzucam te