Wpis z mikrobloga

Obiad z resztek, który - jak to zazwyczaj bywa - wyszedł pysznie. Lubię takie randomy, bo są proste i obfite.

30/50 Kurczak z boczkiem i bakłażanem

CO KUPIĆ

- jedna podwójna pierś z kurczaka
- paczka bekonu 100 g
- twardy ser (np. parmezan czy grana padano)
- 1 bakłażan
- przyprawy dowolne, u mnie pikantna mieszanka do kurczaka, a do bakłażana czosnek i zioła prowansalskie

JAK ZROBIĆ

- najpierw kroimy bakłażana na plastry i solimy, odstawiamy na jakieś 20 minut, żeby puścił wodę
- kroimy pierś na mniejsze kawałki, do smażenia
- przyprawiamy i marynujemy (można dodać olej do marynaty, ja staram się nie używać)
- odsączamy wodę z bakłażana, przyprawiamy czosnkiem i ziołami, można jeszcze posmarować np. roztopionym masłem albo innym tłuszczem
- na wierzch sypiemy wiórki serowe
- bakłażana wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na jakieś 15 minut
- smażymy bekon, a potem, na tłuszczu, który się wytopi z bekonu, smażymy kawałki kurczaka
- na koniec smażenia można z powrotem wrzucić bekon (jeżeli go wyjęliście), żeby był ciepły przy podaniu
- ja zjadłam jeszcze z suszonymi pomidorami, dodatki dowolne

Powiem tak, był to mój pierwszy posiłek tego dnia i tak się objadłam, że chyba ostatni, polecam ( ͡ ͜ʖ ͡)

#50obiadowchallenge #keto #gotujzwykopem #jedzenie
BarkaMleczna - Obiad z resztek, który - jak to zazwyczaj bywa - wyszedł pysznie. Lubi...

źródło: comment_4ovGhjXSPCQ4H3KFOoFMGm4q1gxDClIw.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach