Wpis z mikrobloga

To absolutny rekord! Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z siedzibą w Zielonej Górze zebrało w trakcie Pol’and’Rock Festival ponad 630 litrów krwi. Zbiórka krwi jeszcze trwa.

Wakacje to najtrudniejszy okres w roku dla stacji krwiodawstwa w całej Polsce. Krew zebrana podczas 4 dni na Pol’and’Rock Festival unormuje tę sytuację. W pierwszej kolejności zasili lubuskie i wielkopolskie szpital

https://www.wzielonej.pl/informacje/polandrock/630-litrow-krwi-zebranych-na-polandrock-festival-bedzie-jeszcze-wiecej/

#polska #neuropa #bekazprawakow #4konserwy
Thon - To absolutny rekord! Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z siedz...

źródło: comment_sOJbI4Gjd7vh76wUjjl3Udnmae7UEDKp.jpg

Pobierz
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksiezyc_w_siatce: @slavoy: @Nemrod: no i dlatego właśnie pisałem, że pytanie @fasttaker nie było takie głupie, bo pamiętam poziom badań jaki robili mi przed pobraniem krwi w regionalnym centrum krwiodawstwa, a jakie gdzieś w małym punkcie poboru w szpitalu, więc co dopiero warunki polowe. wystarczy że ktoś przeszedł jakieś zapalenie czy inne chorobsko, którego mógł nawet nie czuć, wywiad i podstawowe badanie przejdzie, ale później krwi
  • Odpowiedz
@MirekWyznajeAnonimowo: Jest XXI wiek. Nie po to kształcenie diagnostów, pielęgniarek, czy lekarzy jest tak cholernie drogie by popełniano takie elementarne błędy. Ta krew jest kilkukrotnie badana, by dla pewności znów ją kilkukrotnie zbadać. Od czasów epidemii HIV zanotowano tylko jedną (przynajmniej w momencie gdy się o tym uczyłem) transmisję wirusa po przetoczeniu krwi. Jedną na wszystkie zanotowane zakażenia.
  • Odpowiedz
@moria: no debil k---a () chodzi o to, że tam na miejscu nie ma opcji przebadania tej krwi, a jest to jednak miejsce podwyższonego ryzyka, w związku z czym może się okazać, że duży odsetek tej oddanej krwi nie będzie mógł być użyty. natomiast w przypadku krwi pobieranej w rckik tego problemu nie ma. teraz rozumiesz? przecież nie rozmawiamy o tym, że jest ryzyko że komuś
  • Odpowiedz
@Thon: Alkoholu nie zawiera bo to łatwo sprawdzić - ale nie liczyłbym na takim wydarzeniu w uczciwość ludzi oddających krew że nie spożywali przez poprzednie 24h i krew nie zawiera aldehydu octowego i mleczanu a te podane we krwi kobietom w ciąży czy dzieciom mogą nieść już tragiczne skutki.

Mój lekarz w RCKiK zawsze każe trzy razy przemyśleć czy na pewno nie było spożycia - a kiedy raz za młodu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Thon: no kurde tylko niech jeszcze podadzą ile z tej krwi po przebadaniu nie nadaje się do transfuzji bo (choroba, alko, grypa, proszki).
Na plus, że jak ktoś ma nie ziagnozowana chorobę to odeślą info zwrotne
  • Odpowiedz