Wpis z mikrobloga

Słuchajcie, miałam bardzo dziwną sytuację wczoraj. Poszłam wieczorem się kąpać i jak sobie klapnęłam do wanny i zaczęłam się polewać wodą, to zaczęłam mieć mroczki najpierw na lewym oku, a po chwili na prawym. Potem zrobiło mi się biało przed oczami, lekkie mdłości i ból głowy. Szybko się wymyłam i wyszłam.
Nie myłam się pod gorącą wodą, raczej letnią.

Usiadłam na kanapie i wszystkie objawy przeszły, ale czułam się trochę jakbym była w innym świecie. Po paru minutach przeszło i to, więc poszłam zrobić kolację. Zjadłam i położyłam się do łóżeczka z serialem. W pewnym momencie chciałam się podrapać i zauważyłam, że nie czuję lewej dłoni. Potrafię nią sprawnie ruszać, ale nic nie czuję na opuszkach palców, a potem przeszło na całą dłoń. Potem czułam jakbym miała cała rękę zdrętwiałą. Trwało to jakieś 5 minut, a po tym masakrycznie rozbolała mnie głowa nad prawym okiem.
Nie chciałam brać tabletek, więc poszłam spać. Dzisiaj wszystko jest okej, ale ból głowy mam od razu jak wstałam.

Co to może być? Nigdy wcześniej nie straciłam czucia w żadnej części ciała.

#zdrowie #medycyna
  • 109
@jakuba94: no już dostałam wystarczającą zjebę od lekarza, że sobie poszłam spać :D Próbowałam się dzisiaj już zapisać do neurologa na poniedziałek, ale nie da rady. Zrobię w poniedziałek te podstawowe badania z krwi i będę dzwonić/chodzić po lekarzach. Plus jest taki, że mam skierowanie na cito, więc powinnam coś znaleźć do środy. Jak w poniedziałek nigdzie się nie wcisnę to wyciągnę swoją tajną kartę - skierowanie do szpitala xD I
@jmuhha: niestety, ale tak - dziadek. Nie wzięłam tego jako udar, bo żaden kącik ust mi nie opadał, nie miałam zaburzeń chodzenia, mowy, świadomości. Potrafiłam wszystko kontrolować, ruszać ręką, normalnie mówiłam, chodziłam. Ściskałam nawet tą ręką inną osobę i mówiła, że mocno ją ścisnełam.
Czytając w necie to pod udar, czy mikroudar zgadza mi się jedna rzecz - drętwienie ręki. A pod migrenę z aurą zgadzają mi się wszystkie objawy.
Oczywiście
@konsumatumest: Miałam to samo, z tym że poszłam na SOR, bo mam mamę po udarach (pierwszy przed czterdziestką). Dodstałam skierowanie na tomografię i na rezonans magnetyczny. Na badaniach wszystko było dobrze, więc wniosek jest taki, że był to atak migreny z aurą. Mam nadzieję, że u Ciebie też nic złego nie wyjdzie :)
@dekonfitura sor to na pewno nie szybciej. Tylko że na sor masz sprzęt (i pielgniarki ktore Ci zrobia mały zabieg ) a na nocnej jest lekarz co Ci najwyzej wypisze receptę na antybiotyk ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@konsumatumest: Bo pytasz o własne sprawy zdrowotne ludzi, którzy nie mają o tym pojęcia. Jest to niezbyt mądre, a niezbyt mądrzy ludzie mogą uważać, że jak się jest chorym to nie trzeba do lekarza iść. ¯\_(ツ)_/¯