Wpis z mikrobloga

Słuchajcie, miałam bardzo dziwną sytuację wczoraj. Poszłam wieczorem się kąpać i jak sobie klapnęłam do wanny i zaczęłam się polewać wodą, to zaczęłam mieć mroczki najpierw na lewym oku, a po chwili na prawym. Potem zrobiło mi się biało przed oczami, lekkie mdłości i ból głowy. Szybko się wymyłam i wyszłam.
Nie myłam się pod gorącą wodą, raczej letnią.

Usiadłam na kanapie i wszystkie objawy przeszły, ale czułam się trochę jakbym była w innym świecie. Po paru minutach przeszło i to, więc poszłam zrobić kolację. Zjadłam i położyłam się do łóżeczka z serialem. W pewnym momencie chciałam się podrapać i zauważyłam, że nie czuję lewej dłoni. Potrafię nią sprawnie ruszać, ale nic nie czuję na opuszkach palców, a potem przeszło na całą dłoń. Potem czułam jakbym miała cała rękę zdrętwiałą. Trwało to jakieś 5 minut, a po tym masakrycznie rozbolała mnie głowa nad prawym okiem.
Nie chciałam brać tabletek, więc poszłam spać. Dzisiaj wszystko jest okej, ale ból głowy mam od razu jak wstałam.

Co to może być? Nigdy wcześniej nie straciłam czucia w żadnej części ciała.

#zdrowie #medycyna
  • 109
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@konsumatumest:

no zastanawiałam się nad pojechaniem na sor,

@Poldek0000

idz do lakarza DZISIAJ!. W weeeknd tylko sor Ci zostanie....

SOR to Szpitalny Oddział Ratunkowy, nie przychodnia. Jeśli sytuacja nie zagraża bezpośrednio życiu, to się w nocy, weekend i przez święta chodzi na świąteczną opiekę zdrowotną, do przychodni albo do szpitala, zależy gdzie funkcjonuje w mieście.
  • Odpowiedz
@sunrise_: Ostatnimi czasy coraz rzadziej na szczęście. Takie mocne z nietypowymi obawami (np. to drętwienie, zaciskająca się obręcz wokół głowy) miałam dosłownie z 5 razy. Tak samo jak Ty za każdym razem wystraszę się nie na żarty.
Takie klasyczne - aura wzrokowa + późniejsza migrena miewam parę razy w roku. Z tego co zauważyłam głównie w mocno stresującym okresie - zaciskam wtedy zęby, wkurzam się niemiłosiernie aż mi się ręce trzęsą
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@konsumatumest: Też coś takiego miałem parę razy. Na pierwszy rzut oka migrena, ale badania były sprzeczne z opinią lekarza. Pani doktor powiedziała, że to może coś z zatokami. Nwm, może niedotlenienie mózgu.
  • Odpowiedz
  • 2
@konsumatumest wygląda jak aura migrenowa, kolega podczas ataku tracił wzrok, wracał dopiero po jakimś czasie z bólem głowy. Niektórzy mają afazję podczas aury - tracą zdolność mówienia. Ogólnie aury potrafią być czasem przerażające
  • Odpowiedz
@konsumatumest: Możliwe że miałaś mikro udar o charakterze TIA(nawet by pasowało z tego co napisałaś), jak pójdziesz do lekarza to już raczej nie ustali co to było, bo objawy ustąpiły, a to nie pozostawia śladu po sobie, jakby nawet chcieć zrobić diagnostykę wsteczną i zrobić mri głowy. Co by należało teraz sprawdzić: ciśnienie, lipidogram, cukier - to u rodzinnego(jak coś nie tak to farmakoterapia), rzucić fajki, a z diagnostyki obrazowej na
  • Odpowiedz
@gardan: @jasmi_n: @ka-buc:
Lekarka powiedziała, że trochę przypał. Ciężko jej coś powiedzieć patrząc tylko na mnie. Mówiła to co tutaj - może to być guz mózgu, tętniak, borelioza, a może to być migrena, chore zatoki, czy po prostu zmęczenie upałami.
Możemy łączyć te objawy, ale niekoniecznie. Może się za szybko schyliłam w wannie, może oblałam zbyt gwałtownie bardzo zimną wodą, więc stąd zasłabnięcie. Drętwienie ręki to może być przypadek,
  • Odpowiedz
Będę też dzwonić do właściciela mieszkania odnośnie piecyka. Był sprawdzany parę miesięcy temu i tylko mi jest coś nie halo. Ale warto sprawdzić.
  • Odpowiedz
@konsumatumest: Miałem bardzo podobne objawy (łącznie z drętwieniem i traceniem czucia w rękach) przy nerwicy, chociaż ból głowy był raczej na całym czole, nie tylko nad jednym okiem. Jak wyeliminujesz problemy neurologiczne, to warto sprawdzić. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok
  • Odpowiedz
@konsumatumest: Kiedyś przydarzyło mi się coś podobnego, w nocy poszłam od ubikacji i pamiętam mroczki przed oczami a potem obudziłam się na podłodze i rozwalony głupi ryj miałam (upadając na kafelki w przedpokoju uderzyłam żuchwą o posadzkę). Na sorze zrobili CT głowy i wyniki krwi - wyniki wskazały na anemię, CT na szczęście czysty. Zrób sobie badanie na żelazo, czasami taka pierdoła może dać poważne objawy. Dobrze że poszłaś do lekarza,
  • Odpowiedz