Aktywne Wpisy
![gokusan](https://wykop.pl/cdn/c3397992/gokusan_zYfGtlM5nL,q60.jpg)
gokusan +332
![gokusan](https://wykop.pl/cdn/c3201142/68d73b978d62c809d15b2d612a2ec081262409110c006080cc3e6b35c1b609d8,w150.jpg?author=gokusan&auth=59bcdb3d959ffdfe7c263c8b7493976c)
źródło: temp_file2143098535686659606
Pobierz![Malinowy_nos](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Malinowy_nos_MmMRlldfel,q60.jpg)
Malinowy_nos +231
![Malinowy_nos - Piękny poranek we Wrocławiu ( ͡° ͜ʖ ͡°) #wroclaw #mpkwroclaw](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5a903f1a0d8deb95f86396a0df45a8afa43bd89d75d7d121fea146da8597bae4,w150.jpg?author=Malinowy_nos&auth=53e04b69e5c7f57c21a0838fc06121fb)
źródło: IMG_20240717_072124167_HDR
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file2143098535686659606
Pobierzźródło: IMG_20240717_072124167_HDR
PobierzWykop.pl
lepiej wziąć piekarnik candy z wifi czy Electrolux z termosonda? Priorytet dla mnie to pyroliza i prowadnice, warto dopłacać za takie wynalazki? #kiciochpyta
Z dwóch pozostałych
Co do kilkukrotnej zmiany temperatury podczas pieczenia... Zastanów się, czy naprawdę byś z tego korzystał i jak to sobie wyobrażasz? Robisz jakąś pieczeń i nastawiasz że od 5 do 10 min ma być 200 stopni, od 10 do 15 170, od 15 do 20 np. 230, od 20 do 30 220, a później już tylko 150? I to wszystko
Ja po prostu nie bardzo sobie wyobrażam, czemu takie szczegółowe "programowanie" temperatur miałoby służyć. Raz, że w żadnym przepisie nikt tego aż tak dokładnie nie rozpisuje (więc musiałbyś eksperymentować na własną rękę). Dwa, że generalnie nie wiem po co temperatura w środku miałaby się tak często zmieniać w trakcie pieczenia (jeśli ktoś chce "zamknąć" mięso to raczej nie przez nieco wyższą temp na początku pieczenia w piekarniku tylko przez mocne wstępne podsmażenie na patelni). Może się nie znam, ale naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić, by ktokolwiek z tej funkcji na dłuższą metę korzystał i ustawiał, że od 5 do 10 minuty ma być 200 stopni, przez kolejne 10 min 170, przez kolejne 5 - 190, i tak dalej i tak dalej, bo po co?
Termosondy też prawdopodobnie nie będziesz wykorzystywał na co dzień, ale wydaje mi się że i tak zdecydowanie częściej niż z tej pierwszej opcji, bo jest po prostu wygodniejsza i, wydaje mi się (bo ekspertem nie jestem), praktyczniejsza oraz dająca lepsze
Termosonda też jest raczej bajerem z którego nie będę często korzystał ale mam rodzinę na wsi i dostęp do świeżego mięsa więc na pewno skorzystam
co do pary to nawet nie przewiduję, że mi się przyda. Sprzedawca w sklepie przekonywał mnie że te piekarniki parowe z niższej półki to w sumie bardziej je
1. Prowadnice. Na stronie Electroluxa podają, że wybrany przez Ciebie model ma prowadnice (a przynajmniej jedną parę): https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eod6p71x/
Moja uwaga jest taka, że strasznie niewygodnie się je demontuje/zakłada przed/po czyszczeniu. W moim piekarniku robione jest to na takie klipsy/zatrzaski i przy uwzględnieniu średniej precyzji wykonania czasem trzeba użyć większej siły (jednocześnie uważając, żeby niczego nie urwać). Same prowadnice chodzą płynnie. Jeśli macałeś już ten model w sklepie i nie miał prowadnic to pewnie dlatego, że w nówkach sztukach są one schowane w tekturowym pudełku (które powinno znajdować się w komorze piekarnika) i zakłada się je samemu.
2. Pokrętła. No niestety... Modele z parą, pyrolizą, termosondą i przyciskami dotykowymi są już droższe (najtańszy z nich kosztuje chyba 2.5-3 tysiące). Ale jeśli nie zależy Ci na parze, to może spróbuj poszukać innego modelu tylko z pyrolizą, termosondą i przyciskami dotykowymi, który powinien być tańszy? Jeśli taki znajdziesz, to niestety nie doradzę "co lepsze" - przyciski dotykowe
źródło: comment_OwbTmP50GxuLdYisntl4zGGD1b0lsGSZ.jpg
Pobierz