Aktywne Wpisy
bArrek +50
Może i amerykance mają te swoje halloween ale my na święto zmarłych mamy szczypki kocham szczypki!
TheSznikers +129
Tyle lat a w tej grze jest nadal na czym zawiesić oko (。◕‿‿◕。) Właśnie robię pierwsze podejście do tej gry, chyba czekałem aż będę miał wystarczająco mocnego kompa do ultra ustawień i monitora UWQHD.
#rdr2 #gry #pcmasterrace
#rdr2 #gry #pcmasterrace
Zwłaszcza jej pierwsza część to wyprzedzający epokę (jak przystało na geniusza) protoegzystencjalny opis świata wewnętrznego kogoś, kto jest tak mocno autorefleksyjny, że w efekcie nie angażuje się (bo nie chce i nie może) w typowy "plan życia", który realizuje większość.
To prawdopodobniej pierwszy (1864) tego typu opis w literaturze i filozofii. Mnie świat tam opisany kojarzy się z kondycją #przegryw i światem #antynatalizm. Wiem że mogę oberwać wołając te dwa tagi, ale ja nie piszę tego pejoratywnie, tylko wydaje mi się, że może Was to zainteresować. Oczywiście Dostojewski traktuje pewnie swoją książkę jako ostrzeżenie i jego recepta z innych powieści jest nie dla każdego, ale sam opis bardzo dobrze nazywa pewne stany ducha. Dostojewski we wstępie pisze, że:
(ja bym dodał, że w XXI wieku takie umiejscowienie w świecie staje się to już nawet nie jednostkowe, a masowe, a nawet jeśli ktoś się tak nie samookreśla, to bardzo prawdopodobne, że ma w sobie takie obszary)
Sam opis zaczyna się z grubej rury:
Ot, protomemiczność. "Kiedy jesteś mały, mama zabiera cię do lekarza, kiedy jesteś duży, masz nadzieję, że nie umrzesz" ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Narrator z pewnym zdziwieniem, ale i szacunkiem patrzy na "ludzi czynu":
Narrator obszernie ciągnie kontrastowe porównanie człowieka "czynu" z człowiekiem z nadmiarem świadomości:
Dalej nie referuję, bo to trzeba po prostu przeczytać. Książka, zwłaszcza jej początek, to prawie jasnowidztwo, jeśli wziąć pod uwagę rzeczywistość społeczną XXI wieku. No i zawsze warto czytać klasyków choćby dla samego piękna języka, którego już prawie nigdzie nie uświadczysz (nie wspominając o tym, że tylko oni myślą w sposób nienaganny).
PS: Po lekturze tradycyjnie polecam mini-komentarze filozoficzne prof. Sadlera do poszczególnych sekcji (od 3. pozycji):
https://www.youtube.com/playlist?list=PL4gvlOxpKKIhYs9Abpunu0q85df3OaEzn
Jak i zresztą cały kanał, jest tam na przykład seria wykładów o kluczowych egzystencjalistach, w tym o Dostojewskim - https://www.wykop.pl/link/4802027/zerkniecia-w-istnienie-wyklady-o-11-kluczowych-egzystencjalistach-en/
#ksiazki #literatura #dostojewski #filozofia #egzystencjalizm #czytajzwykopem