Wpis z mikrobloga

Jadę na colorfill pla i devil design ABS i petg. Myślę że devil powinien mieć ok tpu. Może ustawienia masz coś nie tak ze nie idzie?
  • Odpowiedz
@pipun: Twardość 42D jest to w przeliczeniu około 92A, więc dosyć twarda guma, teorytycznie nie powinno być problemu z drukiem? Temp 230, v 15mm/s.
  • Odpowiedz
@pipun: przez zdalny (bowden, czyli z rurką) extruder w zasadzie TPU w ogóle nie idzie. Musi być głowica typu hotend i zaraz tuż nad nim extruder pchający, bo inaczej elastyczność dłuższego drutu TPU pomiędzy pchającym radełkiem a hotendem powoduje że to się zapycha i wygina i cuduje, a nie płynie równo z dyszy.
  • Odpowiedz
@pipun: na enderze może być ciężko żeby jakiekolwiek tpu drukować bo to bowden, gdzieś słyszałem że wyłączenie retrakcji może pomóc
  • Odpowiedz
@hrumque:

Musi być głowica typu hotend

Bzdura, dłowica typu "Direct" jak coś, na bowdenie też można TPU Drukować, odpowiednio wolno, im dłuższa rurka tym większy problem. Ale nie ma rzeczy niemożliwych.
@pipun
Sam mam kilka prób odnośnie TPU na bowdenie, przy wyłączonej retrakcji jako tako to wychodziło. Docelowo jedną drukarkę mam zrobioną pod TPU więc luz.
  • Odpowiedz