Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Użytkownik logował się do systemu windows 10 za pomocą pinu. Chciał odinstalować coś w trybie awaryjnym, w msconfig zaznaczył "bezpieczne logowanie". Restart kompa. Teraz trafiło to do mnie, laptop od tej pory za każdym razem ładuje się w Trybie awaryjnym... jednak nie można się tam zalogować bo wymaga hasła a nie pinu - hasło jest nieznane. Próbowałem za pomocą hirensa zrestartować hasło, ale ani kon-boot ani mini windows xp mi się nie uruchamia na tym na tym lapie. Więc teraz w kropce jestem, co z tym zrobić? Jakiś pomysł? (jak wymusić w Safe Mode logowanie za pomocą pinu/ lub jak wymusić, żeby system logował się w normalnym trybie a nie a awaryjnym? Windows 10...
#serwispc #windows #windows10
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@verto: zaktualizuj hirens, od dawna nie ma już mini win xp. Resetowanie hasła działa wybornie. Spróbuj może po resecie pierwszą próbę całkowicie bez neta zrobić.
  • Odpowiedz
@verto: logowanie pinem to jest tylko do konta online, zresetować lokalnie się raczej nie da. (do konta lokalnego nie da się przypisać pinu)
Spróbuj odpalić tryb awaryjny z obsługą sieci (dajesz shift + restart na ekranie logowania)
  • Odpowiedz
@piotrulos: Mam hasło, które teoretycznie jest dobre - tak mi powiedziano. W trybie awaryjnym z siecią połączyłem się wifi i po kablu z moim routerem, pokazuje połączenie z ostrzeżeniem. Wbijam hasło i dalej mam informacje, że niepoprawne... Utknąłem w kropce, bo teraz nawet nie mogę wyjść z tego trybu awaryjnego
  • Odpowiedz
@verto: Instalkę odpalisz, command prompt włączysz, ale o jakiejś "naprawie" (automatycznej) to zapomnij.
Idź inną drogą. Wbij w system32, przechrzcij utilmana na co innego, skopiuj cmd i przechrzcij skopiowane cmd na utilmana. Po odpaleniu windy na ekranie logowania Win+U i dostajesz command prompta. Stamtąd zmieniasz hasło za pomocą net user, bo terminal jest na prawach system. Logujesz się tak zmienionym hasłem. Tyle.
  • Odpowiedz
@MrAndy: @cecyl: @piotrulos: @NyanNyan: Dzięki Wam serdecznie za przydatne i pouczające sposoby. Udało mi się w końcu z tego wyjść. Zabootowałem instalkę z Windowsem 10, w cmd wpisałem:

bcdedit /deletevalue {default} safeboot
Dzięki temu po restarcie system zabootował się w normalnym trybie -> wpisałem pin do konta -> zalogowałęm się odinstalowałem to czego ktoś przede mną nie umiał. Haseł lokalnych ostatecznie nie ruszałem, bo
  • Odpowiedz