Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Mirki, jak przeskoczyć temat małych ryb w łowisku. Łowię na starej żwirowni, woda trudna z racji dużej ilości roślinności i nierówności gruntu przy sporej głębokości. Doszedłem do ładu z zanętą i wiem co działa przynajmniej Dobrze na ryby do ok 20cm. Stosuję metodę drgającej sztytowki z koszykiem zanętowym 10-15g i haczyk 14-16. Ryb małych do 20cm typu płoć, leszcz wyciągam w ciągu 2godzin na jedną wędkę ponad 40sztuk większość na białego robaka, trochę na pęczak.
Pytanie jak zwiększyć rozmiar ryb łowionych? Większy hak, inna granulacja zanęty? Chcę spróbować w czwartek konopie.
#wedkarstwo #ryby
m.....r - Mirki, jak przeskoczyć temat małych ryb w łowisku. Łowię na starej żwirowni...

źródło: comment_zP1UsjD9mWXZT9nE4G4ZjPznT8VNMcSZ.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maly_stary_rower: U mnie podzialala zmiana rozmiaru peletu, czyli na clipie zarzucam 5-10 koszykow peletu 2mm a potem przechodze na 4mm i znow wracam do 2mm. Zazwyczaj te male odpuszczaja bo w okolicy juz jest wieksza rybka :)
  • Odpowiedz
  • 0
@mOzdzierz: metoda w tej formie jest mi obca i raczej w tym roku nie ruszę w tym kierunku, chciałem skupić się na spławiku ale ciągle brakuje czasu. Zastanawiam się nad haczykiem o zanęta by była grubsza i może wolniej pracowała. Teraz używam marki stil i ogólnie jestem zadowolony poza tym, że trudno zagarnąć większe ryby. Chyba spróbuję większego haka i większej ilości przynęty.
  • Odpowiedz
@maly_stary_rower: znajdź sobie stanowisko, które będziesz regularnie nęcił. Najlepiej jak planujesz iść na ryby to podnęc parę godzin wcześniej czymś grubszym. Małe ryby robią zamieszanie i te większe się spławiają. Ale podstawa to większe zestawy, żeby te mniejsze ryby nie miały szans ruszyć przynęty.
  • Odpowiedz
@maly_stary_rower: low na method fedeer. kup 3 koszyczki w rozmiarze L w gramaturze 20 30 40g z foremka, paczke gotowych przyponow z gumka, paczke pelletu 8mm haczykowego i opakowanie peletu 2mm do necenia.
pozniej nie wrocisz do klasycznego fedeera, gwarantuje ;)
  • Odpowiedz
@maly_stary_rower: zależy na co chcesz konkretnie łowić - jak na grunt to zawsze działa zwiększenie przynęty - haczyka raczej nie... to że będziesz miał haczyk rozmiaru np. 2 a założysz robaki nie oznacza że małe ryby nie będą obgryzały i ciągły za te robale....

Tu trzeba zmienić zanętę + przynętę.
Większa ilość zanęty raczej nie pomoże a zaszkodzi - ja bym dodał więcej gliny... tzn. na 2 kg zanęty dałbym 2kg
  • Odpowiedz
  • 0
Do zanęty dodaję białego robaka, pęczak. Teraz chcę spróbować konopi. Jestem nastawiony na leszcze/płocie. Praktycznie karp mnie nie interesuje.
  • Odpowiedz