Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Takiseprzecietniak: i żeby było jasne - to że do takich rzeczy dochodziło jest godne potępienia i nie staram się tego w żadnym razie bronić. Jednak wątpliwe jest czy świat zachodni jest na tej płaszczyźnie lepszy, nie orientuje się w późniejszych latach ale zaraz po wojnie w licznych krajach europejskich nie obyło się bez mocnych politycznych represji. Mamy rok 2019 (gdzie można tego dużo łatwiej uniknąć) a w protestach żółtych kamizelek
  • Odpowiedz
nie ale dlaczego po takim czasie nie został skazany?

@Revmir: Mówisz spisek(bez dowodów) ja mówię że to oczywiście mógł być spisek alle najprawdopodobniej było to wynikiem zwykłej bylejakości systemu prawnego III RP.

służy eksploatacji własnych peryferii
  • Odpowiedz
Z ludzi tak? Przecież ci ludzie sami chcą wyjechać, nie wiem co w tym złego? A fundusze strukturalne? Jakieś dowody na tą tezr?

@CynicznyMarksista: chodzi mi o wymiar gospodarczy całościowo. Polska gospodarka jest dziś bardzo mocno uzależniona od Niemiec, względem których pełni podrzędną rolę.

W jaki sposób? Reprezentuję interesy członków UE, do UE należą byle mocarstwa kolonialne, historii przecież zmienić nie mogą.

@CynicznyMarksista: neokolonialne zależności już tak. Do
  • Odpowiedz
Polska gospodarka jest dziś bardzo mocno uzależniona od Niemiec, względem których pełni podrzędną rolę.

@Revmir: No można tak powiedzieć, ale odwrotna sytuacja nie jest przecież możliwa. Polska ma takie położenie że albo będzie zależna od Niemiec, albo od Rosji, no jeszcze jest USA ale to raczej mrzonka tym bardziej projekt xd międzymorza. No jeszcze jest opcja że Polska Niemcy i Francja będą rządzić UE na w miarę równych warunkach ale
  • Odpowiedz
@CynicznyMarksista: w ramach obecnego systemu racja. I owszem, III RP też brała w tym udział ale ja patrzę z punktu widzenia internacjonalizmu. Aha, i jeszcze ktoś ostatnio dawał na tagu statystykę pokazującą, że Polakom socjalizm wcale się tak źle jak w mainstreamowej narracji nie kojarzy.
  • Odpowiedz
@Takiseprzecietniak: merytoryczna krytyka widzę.. Dziś nie miałem czasu ale za jakiś czas zrobię wpis na ten temat, gdy zbiorę konkrety. Nie mówiąc już o peryferyjnych obszarach kapitalizmu, gdzie stosowano jeszcze bardziej surowe represje wobec ruchu robotniczego w tym okresie.
  • Odpowiedz