Wpis z mikrobloga

Jakie entry level JRPG na PSP, Nintendo DS albo GBA? Chcialem wejsc w ten gatunek ale nie chce ogrywac tych staroci jak FF 7 czy jakies Chrono Trigger bo one są na pewno przedatowane i zbyt archaiczne dla mnie ktory przyzwyczail sie do markeru na mapce gdzie mam isc itd

Chce cos łatwego
#nintendo #gry #rpg #konsole #gba #psp
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skapiecalegolodupiec: Ziomuś, bierz tego Chrono Triggera. Ja zbyt często w JRPG nie gram, bo te nowsze mi wlasnie nie podchodza, ale CT to jest perełka. Zestarzalo się moim zdaniem bardzo dobrze i porty wyszły na praktycznie każdą platformę z PC i Androidem włącznie.

Próbowałem jakieś nowsze tytuły typu Tales of Cośtam czy inne Ni no Kuni, ale są meh.
  • Odpowiedz
@Skapiecalegolodupiec: W zachodnie RPG.

IMO w jRPG zazwyczaj jest jakaś infantylna fabuła, sztampowi bohaterowie i dużo, dużo grindu. Już jest taka mentalność azjatów, że lubią taki grind i wykonywanie tych samych czynności w kółko(farmienie w MMO, wszelkie bullet-helle czy gry rytmiczne, gdzie powtarzasz poziom dopóki się go praktycznie nie nauczysz na pamięć, bezsensowane levelowanie wszystkiego). W tym Tales of cośtam(jak sobie teraz googluję to była to Zestiria) leveluje się mnóstwo
  • Odpowiedz
@Skapiecalegolodupiec Na psp możesz ograć całkiem fajne Valkyrie Profile. Na nds polecam Dragon Quest V. Jeśli już naprawdę grafika jest dla ciebie ważna to możesz ograć na pc Dragon Quest XI (jest naprawdę prześliczne a jego system jest tak konserwatywny że mało się zmieniło).
  • Odpowiedz
@Skapiecalegolodupiec: Z jRPG na PSP polecam osobiście przede wszystkim Personę 3 Portable, Jeanne d'Arc, Trails in the Sky, Valkyrie Profile, Tactics Ogre + ale jest jeszcze dziesiątki innych. Nie mam DS, ale jakbyś miał 3DSa to polecę też wszystko co związane z SMT, czyli: SMT IV, SMT IV Apocalypse (<3), Devil Survivor, Devil Survivor 2 no i SMT: Strange Journey, w zasadzie... to 3 ostatnie wymienione gry są też na
  • Odpowiedz