Wpis z mikrobloga

Mirki, jaki dysk SSD polecacie na system i programy? Myślę, że 128GB będzie wystarczającą pojemnością, w polotach max 256GB. Opłaca się taki deal, że SSD na M2 biorę głównie na gry, a na sata to co wyżej wymieniłem? Ewentualnie jest sens trzymania systemu, programów i gier na jednym dysku SSD?

#ssd #komputery
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pafeuuu: 128GB na gry chcesz? No nie wiem, chyba, że tylko hertstołna trzepiesz. Ogólnie SSD są teraz na tyle tanie i żywotne, że HDD już się nie opłaca. Jak składasz kompa to lepiej wziąć SSDka 500GB i za jakiś czas ewentualnie, jak bardzo będziesz potrzebował to dokupić sobie HDD.

Z budżetowych polecam https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx500-500gb-sata3-ct500mx500ssd1-979472/
W tej pozycji cenowej to jeden z lepszych, aczkolwiek tylko wersja 500GB jest godna polecenia.
  • Odpowiedz
@Pafeuuu Jaki jest sens kupowania dwóch ssd i dzielić pojemność. Dzisiaj ssd jest na tyle tanie ze brałbym na m2 512 system + gry i koniecznie b m2 jak masz taka możliwość i polecam 970 samsunga. Ssd na sata to już jest staroć.

128 GB już się totalnie nie opłaca z punktu ekonomicznego.
  • Odpowiedz
@wpgg: Słyszałem, że jeśli mamy środki to lepiej inwestować w SSD do gier, patrząc na testy to bywało, że HDD miał zadyszkę ;v

@sebastian-ka-735: Źle zrozumiałeś albo ja źle napisałem, mniejsza, prostując sprawę, 128/256GB chcę tylko na system i programy. Czemu tylko 500GB jest godne polecenia? Myślę też w późniejszym czasie o dokupienie HDD albo kupić zewnętrzny dysk na jakieś ważniejsze dane.

@bi-tek: Bo płyta, którą
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: Przy obecnie bardzo atrakcyjnych cenach ssd nie pchałbym się w 128. Ja taki kupiłem też pod system + różne programy i czasami chciałoby się tam wrzucić jakaś dłużej ładującą się gierkę ale się nie da. Dla większego komfortu warto dopłacić te kilkadziesiąt pln.
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: Ev0 970 500GB - kosztuje 550 zł, za 250 gb zapłacisz 380 zł + za MX500 300 zł co daje 750GB i 680 zł, 1TB samsunga 970 jest drogir bo 1000 zł i faktycznie w tym wypadku układ 500 + 500 (970 i mx500 ) to lepsze rozwiązanie ale ja bym jednak wybrał 500GB na M2 i tak na razie został a jak nie to dokupisz sobie 500GB na
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: Mój błąd, wysłałem Ci SATA3 nie M.2.
Nic poniżej 500GB nie jest godne polecenia, chyba, że do służbowego laptopa.
Jeśli nie jesteś grafikiem, ani nie robisz jakichś kompilacji video to do programów HDD wystarczy.
Jeżeli jesteś graczem, a komputer służy Ci bardziej jako centrum rozrywki to brałbym najpierw SSD ~500GB lub większy, a potem dopiero myślał o ewentualnym dokupieniu HDD.

SSD jako dodatek do PC był używany 5 lat
  • Odpowiedz
@Pafeuuu nie wiem czy płyta Ci z tego się uruchomi i są drogie. Co prawda są adaptery m2 nvme do pcie ale nie ze wszystkim to działa. Trzeba poszukać czy ktoś na taki zestaw.
  • Odpowiedz
@sebastian-ka-735: Z grafiką nic profesjonalnie, bardziej amatorsko czasem się "pobawię". Priorytetem są właśnie gry, bo już mam dosyć obecnej jednostki :v

@bi-tek: O płycie myślałem o B450 Tomahawk, chyba, że są lepsze płyty w tej cenie (do 500zł), chyba, że coś znalazłoby się do max 600zł. Czemu miałyby być problemy z uruchomieniem?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bi-tek Jakoś to rozwiązywali? Na papierze generalnie do mojej płyty głównej i np dysku SSD plextor pcie nie byłoby żadnych zastrzeżeń?
  • Odpowiedz
Z grafiką nic profesjonalnie, bardziej amatorsko czasem się "pobawię". Priorytetem są właśnie gry, bo już mam dosyć obecnej jednostki :v

@Pafeuuu: no to tylko i wyłącznie SSD. A jaka pojemność to już sam powinieneś wiedzieć ile będzie odpowiednie, bo niektórzy lubią RTSy, które ważą po 5-15GB, a inni FPSy czy RPG, które potrafią zająć od 20 do 80GB.

Ja jadę na 500GB dysku od 2,5 miesięcy, w ciągu tego okresu łączna ilość
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@bi-tek W takim pomyśle nad kupnem. Ogólnie ostanie pytanie, czy możliwe jest, żeby dyski w jakimś stopniu siebie nawzajem ograniczyły czy coś podobnego?

@sebastian-ka-735 Właśnie obecnie korzystam z HDD i nie mogę się już doczekać tej przesiadki. HDD chyba zakupie w przyszłości tylko, żeby trzymać na nim inne syfu itd. Dzięki za odzew :)
  • Odpowiedz
@sebastian-ka-735

W ogóle wiesz ze dyski mlc to są lepsze od bardzo powszechnych tlc? Wiesz czym się to różni czy siejesz herezje?

Typ pamięci determinuje trwałość a kontroler odpowiada za szybkość. To o czym mówisz przy odczycie praktycznie nie ma znaczenia bo rzadko kiedy nawet w najtańszych dyskach dojdziesz do granicy buforowania przy normalnym użytkowaniu no chyba ze lubisz ckopiować archiwa które maja 20gb

Temat z wolnym miejsce o zupełnie inna
  • Odpowiedz