I jak tam Mirki, #klimatyzacja odpalona? Jakbym miał wskazać ulubioną dodatkową funkcję, to chyba WiFi i możliwość wcześniejszego włączenia sobie przez internet, by wchodzić do wstępnie schłodzonego mieszkanka ( ͡°͜ʖ͡°) Pieprzyć firmy, które chip za $2 traktują jako funkcję premium i każą dopłacać za to kilkaset złotych ( ͡°͜ʖ͡°)
A do osób, które pod tagiem szukają informacji: nie, klimatyzery, klimatory, klimatery czy inne ustrojstwa na wodę czy lód nic nie dają. Jakieś monobloki czy rury wystawiane przez okno dają niewiele. Tylko split ( ͡°͜ʖ͡°)
@radziuxd: ja mam o tyle lepiej, że balkon mam niezadaszony, więc hałas się swobodnie rozprasza. W takim zamkniętym miejscu to pewnie trochę bardziej dudni. Kupując jednostkę zewnętrzną możesz wybrać taką, która by dużo nie hałasowała. Ale jeśli sąsiedzi dużo siedzą na balkonie to i tak pewnie będą to słyszeć?
@perpetz: no i właśnie to jest dramat - kilkaset złotych za moduł wifi, gdy koszt chipa to $2-3 (
@radekrad: nie siedzą prawie wcale, a ten sposób montażu bardzo mi leży, bo podeszłoby bez pytania wspólnoty i by mi bardzo nie przeszkadzał. No i do ciągnięcia instalacji byłaby krótka droga.
@radziuxd: a jesteś w stanie z tego miejsca grawitacyjnie odprowadzić skropliny (wodę z elementu wewnętrznego) do kanalizacji? Bo na niektórych osiedlach mogą się denerwować, jeśli woda będzie kapać na zewnątrz
@radekrad Najlepsza inwestycja. U mnie za split wyszło 14k i trochę serce mnie bolało jak płaciłam, ale jak przyszły upały, to teraz siedzę przy oknie w chłodnym pokoju i patrzę jak inni smażą się na chodnikach ( ͡º͜ʖ͡º)
Co nie usprawiedliwia wcale pchania wifi i podłączania wszystkiego do NSA. Zresztą, odkąd zaczął się hype na IoT, większość tego typu urządzeń jest nakucowana byle jak i potencjalnie dziurawa jak sito. A łatanie błędów przez firmy krzaki wychodzi średnio. Po drugie przyczynia się to do zaśmiecania i tak już zwykle przeciążonego pasma 2.4 GHz. Mało co mnie w-----a tak jak szarpanie dźwięku na słuchawkach BT
@WyrobCzekoladopodobny: @radziuxd: na ja mam w tej chwili w sieci domowej: 3 klimatyzatory, 3 lampy, xiaomi gateway, drukarkę, głośnik, telefon, laptop, 2 oczyszczacze powietrza, chromecast audio - w sumie 14 urządzeń. Taka jest rola 2.4 GHz - dlatego laptopy powinny lecieć po 5 GHz, jeśli się chce mieć dobre pasmo. Kontakt, przyciski, zewnętrzny czujnik temperatury, czujnik otwarcia drzwi mam na ZigBee. Wewnętrzne czujniki temperatury, głowice w kaloryferach na
@radekrad w Japonii także bez klimy nie da się przeżyć ani w lato ani w zimę. W zasadzie w każdym pokoju jest klimatyzator. Modeli jest cała masa do wyboru. Kto nigdy nie używał ten nie zrozumie, że spiąć w 30 stopniach męczymy całe ciało, które zamiast odpoczywać musi chłodzić się.
@radekrad: kilka razy pisałeś o koszcie, ale nigdzie nie widziałem jaki to model (chyba, że przeoczyłem). Podzielisz się? ;) Ma swoją apkę czy ode integruje się z automatyką domową (HA, Domoticz etc)?
@radekrad: jakiej wielkości masz mieszkanie, że kupiłeś aż 3 sztuki? Ja mam jedną i wystarcza. Trochę biedastyl, bo stawiam wiatrak w drzwiach pokoju, żeby tłoczył chłodne powietrze na resztę mieszkania, ale za to kosztowało to 5x mniej niż u ciebie. A zielone ściany są spoko, też mam (+ fiolet do tego xD).
Mówcie co chcecie o PRL, ale loga przedsiębiorstw z tamtego okresu są kreatywne i z smakiem. Nie to co teraz z tym mimo że minimalizmem okropnym wykonaniem. #polska #prl
A do osób, które pod tagiem szukają informacji: nie, klimatyzery, klimatory, klimatery czy inne ustrojstwa na wodę czy lód nic nie dają. Jakieś monobloki czy rury wystawiane przez okno dają niewiele. Tylko split ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@perpetz: no i właśnie to jest dramat - kilkaset złotych za moduł wifi, gdy koszt chipa to $2-3 (
Albo c--j, po elewacji xD
Co nie usprawiedliwia wcale pchania wifi i podłączania wszystkiego do NSA. Zresztą, odkąd zaczął się hype na IoT, większość tego typu urządzeń jest nakucowana byle jak i potencjalnie dziurawa jak sito. A łatanie błędów przez firmy krzaki wychodzi średnio. Po drugie przyczynia się to do zaśmiecania i tak już zwykle przeciążonego pasma 2.4 GHz. Mało co mnie w-----a tak jak szarpanie dźwięku na słuchawkach BT
Modeli jest cała masa do wyboru. Kto nigdy nie używał ten nie zrozumie, że spiąć w 30 stopniach męczymy całe ciało, które zamiast odpoczywać musi chłodzić się.
Ma swoją apkę czy ode integruje się z automatyką domową (HA, Domoticz etc)?
A zielone ściany są spoko, też mam (+ fiolet do tego xD).