Wpis z mikrobloga

@popistaks linus już nie raz budował odpowiedniki i zwykle wychodziło nieco taniej i z większą możliwością rozbudowy. zwykle problem mieli z ekranami
@eloar: a wy dalej o linusie i odpowiednikach. Firma nie zamawia odpowiedników i custom made-ów, bo by admin #!$%@? chyba dostał i samobójstwo popełnił. Tutaj się liczy tylko to co można stockowo dostać. Nie mówię ofc o maszynach do testów, bo często się robi 1-2 #!$%@? paczki, by testować np max detale.
@nocny_akwarelista: firma nie zamawia custom made-ów? weź zobacz co tam jest w tym momencie zaproponowane do najwyższych wersji. AMD Pro Vega II Duo z dwoma GPU i customowy port przy PCI-E do dostarczania zasilania bez kabli to zdecydowanie custom. Dlatego ciężko zbudować samodzielnie taki sam sprzęt, a nawet podobny. Choć tym razem cena za bazowy model jest tak wysoka, że porównywalną konfigurację da się poskładać za pół ceny.

a co do
@nocny_akwarelista: aaa... o to Ci chodzi. w sensie firma jako pracodawca, a nie Apple... no tak... tak zwykle działają, ale też nie koniecznie. Są miejsca gdzie dostaniesz budżet i czas. Szybciej będzie zamówić wtedy gotowe pudełko od HP, Dell czy Apple, ale jak jesteś sprawny to sobie poskładasz i bardziej #!$%@? krzesło do tego sprawisz za zaoszczędzony hajs. No i są firmy, które mają umowy z dostawcami znacznie bardziej elastycznymi niż
@eloar: Ja się nie śmieje, bo u siebie w pracy dostałem budżet na krzesło, tylko musiałem sobie złożyć je potem :^) Ale potem gorzej z konserwacją jest takich pc-tów, bo to że jesteś programistą/grafikiem/designerem nie znaczy, że się znasz na budowie pc.
@nocny_akwarelista a co tam jest do konserwacji? #pcmasterrace od lat '90 i poza odkurzaniem, smarowaniem i sporadyczną wymianą komponentów to nie robiłem nigdy żadnej 'konserwacji'. W pracy też na serwis zwykle słaliśmy laptopy. PC chyba nigdy nie trafił na HD w naszym dziale. A składanie PC... jeśli ktokolwiek kiedykolwiek składał Lego to złożenie PC to prawie to samo. Teoretycznie warto robić testy po drodze ale i bez tego 99/100 przypadków kończy się
@nocny_akwarelista: też już wiele dziwnego widziałem, ale od większości są tablice zgodności i zawsze można lecieć po komponentach rekomendowanych. Co do sterowników, to trudno to nazwać konserwacją. Nawet na Linuxie kwestia sterowników do GPU jest już dość dobrze rozwiązana.

Ostatni PC złożyłem w zeszłym roku na jesieni. I że się spieszyłem i nie przejrzałem wszystkich tabelek jak powinienem, to kupiłem wszystko jak mi pasowało, a potem się maszyna nie odpalała nawet.
@nocny_akwarelista: I ma się rozumieć, że apple gwarantuje ci naprawę na drugi dzień? Przestań pisać takie bzdury.
Są firmy, które cie zbudują z 30 dużo lepszych stacji roboczych customowo i jeszcze dadzą 3 lata gwarancji. Składają, testują, wysyłają swoim własnym kurierem w odpowiedni sposób, instalują i tyle.