Wpis z mikrobloga

Staram się pomóc znajomemu w wypełnieniu wniosku o jego ubezpieczenie.Ojciec będący zagranicą nie zadbał o to. Pełnoletni, ostatni rok liceum, dorabia sobie w zakładzie na weekendy. Nie wiem co mam zaznaczyć w dwóch punktach:

- wnoszę/nie wnoszę o objęcie mnie dobrowolnym/obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym
- wnoszę/nie wnoszę o objęcie mnie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym

Społeczne - obowiązkowe czy dobrowolne? Wnieść o dobrowolne ubezpieczenie chorobowe?

#zus #prawo #ubezpieczenia #ubezpieczenie #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majkel_bialkov: a wiesz o co chodzi z tym ubezpieczeniem społecznym - dobrowolne/obowiązkowe? Bo ja nie rozumiem tego co pisze w mądrych artykułach.

On przez jakiś czas nie opłacał składek na nfz. Gdzieś czytałam, że jak ponownie chcesz się ubezpieczyć to jest kara za przerwe

Albo jaka jest różnica w dobrowolnym a obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym

Cokolwiek wiesz to mi napisz proszę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@foxyroxy: od wczoraj nic się nie zmieniło, uczeń/student do 26 roku życia nie podlega żadnym składkom jak pracuje tylko na umowie zlecenie

ubezpieczenie zdrowotne ma od:
a) rodzica (albo od dziadków, dziadków ma?)
  • Odpowiedz
@Shajo: ojciec i babka spartolili sprawe bo się tym nie zajęli, on w tamtym roku podjął prace na 2 miesiace a potem podobno jak ktoś mi mówił miał iść do bezrobotnego i się zarejestrować, wtedy byłby ubezpieczony a tak już rok chodzi bez tego ubezpieczenia a to ze szkoły to jest takie, że u lekarza na nfz go nie przyjmą
  • Odpowiedz
ojciec i babka spartolili sprawe bo się tym nie zajęli

@foxyroxy: a teraz nie mogą się tym zająć, bo? W pierwszej kolejności zgłaszają rodzice, jeżeli oni nie mogą to dziadkowie.
Formularz dla dziadków:
  • Odpowiedz
@foxyroxy: tak, to z linku to zdrowotne - czyli, że można iść do lekarza
chorobowe - jak chorujesz to dostajesz wynagrodzenie za czas na zwolnieniu chorobowym
  • Odpowiedz