Wpis z mikrobloga

• 1
Mirki,

Szukam dysku do backupu, z dobrym dostępem z kilku komputerów. Tak, żeby go gdzies postawić i zapomnieć i nie być ograniczonym kablami. Dlatego naturalnie pomyślałem o dostępie bezprzewodowym. Budżet 700 PLN.

Niestety na rynku straszna posucha i chyba jedyna gotowa opcja to WD mycloud Home, który ma tragiczne opinie wszędzie i nie można go nawet odpalic przez USB.
Są też jakieś modele wireless ale głównie niedobitki prehistorycznych modeli. Jakieś domowe starsze domowe NAS też niedostępne.

Jest jeszcze jakas opcja w tym zakresie? Czy tylko to słynne dołóż 1000zl i kup jakiegoś NAS + dyski.

#komputery #dyski #hdd #nas #wd #backup #cokupic #pytanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@wielkiparasol W sumie nie wiem. Ten WD ma dostęp tylko przez stronę producenta, bo ma być niby chmurą. WD przy starszym modelu miał jakąś dużą wtopę związana z bezpieczeństwem, opisywaną na #niebezpiecznik.
Akurat na tyle zależy mi na wygodzie, że jestem w stanie zaryzykować, że somsiad zobaczy moje zdjęcia z wakacji. Ale chyba z żaden producent nie chce mi dać takiej możliwości.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Orteus: jeżeli chcesz mieć dostęp z kilku komputerów/urządzeń do dysku, to czemu odrzucasz NAS? Weź jakiś z terabajtowym dyskiem, połącz go przy pomocy RJ45 z routerem i będziesz miał domową chmurę. Jak dobrze skonfigurujesz NAS z routerem to będziesz miał dostęp z każdej lokalizacji gdzie będziesz miał internet.
  • Odpowiedz
@Orteus: możesz poszperać za jakąś okazją na Synology DS218play - to dość popularna stacja. Ewentualnie coś nowszego ze stajni synology, ale na pewno taniej nie będzie.

W każdym razie o wifi rozszerza się bodajże kartą na usb.
  • Odpowiedz
@Orteus: Mam poskladany komputer na i3 z 8gb ram (itx z 1 napieciowym zasilaniem 19V) na tym esxi a dalej co chcesz np Xpenology z vpn co daje dostep ze wszad do zasobow, jakich tylko chcesz - nawet wewnetrznych(domowych/firmowych)
Pan_Slon - @Orteus: Mam poskladany komputer na i3 z 8gb ram (itx z 1 napieciowym zasi...
  • Odpowiedz
@Orteus: ja mam najtańszego NASa od Synology + 2tb red WD.
Dlaczego jednodyskowy? Bo wolę mieć drugą kopie na dysku w kompie niż dwa dyski w jednym NAS i w razie przepięcia mieć spalone oba.
  • Odpowiedz