Szukam dysku do backupu, z dobrym dostępem z kilku komputerów. Tak, żeby go gdzies postawić i zapomnieć i nie być ograniczonym kablami. Dlatego naturalnie pomyślałem o dostępie bezprzewodowym. Budżet 700 PLN.
Niestety na rynku straszna posucha i chyba jedyna gotowa opcja to WD mycloud Home, który ma tragiczne opinie wszędzie i nie można go nawet odpalic przez USB. Są też jakieś modele wireless ale głównie niedobitki prehistorycznych modeli. Jakieś domowe starsze domowe NAS też niedostępne.
Jest jeszcze jakas opcja w tym zakresie? Czy tylko to słynne dołóż 1000zl i kup jakiegoś NAS + dyski.
@wielkiparasol W sumie nie wiem. Ten WD ma dostęp tylko przez stronę producenta, bo ma być niby chmurą. WD przy starszym modelu miał jakąś dużą wtopę związana z bezpieczeństwem, opisywaną na #niebezpiecznik. Akurat na tyle zależy mi na wygodzie, że jestem w stanie zaryzykować, że somsiad zobaczy moje zdjęcia z wakacji. Ale chyba z żaden producent nie chce mi dać takiej możliwości.
@Orteus: jeżeli chcesz mieć dostęp z kilku komputerów/urządzeń do dysku, to czemu odrzucasz NAS? Weź jakiś z terabajtowym dyskiem, połącz go przy pomocy RJ45 z routerem i będziesz miał domową chmurę. Jak dobrze skonfigurujesz NAS z routerem to będziesz miał dostęp z każdej lokalizacji gdzie będziesz miał internet.
@LubieSzaszylkiZLublina mam, ale horizon od #upc, a on ma zablokowane USB z tego co czytałem. Chyba, że jest opcja wymiany go na jakiś router i podłączenie do niego dysku w tym budżecie. Powiedz więcej.
@Orteus: możesz poszperać za jakąś okazją na Synology DS218play - to dość popularna stacja. Ewentualnie coś nowszego ze stajni synology, ale na pewno taniej nie będzie.
W każdym razie o wifi rozszerza się bodajże kartą na usb.
@Orteus: Mam poskladany komputer na i3 z 8gb ram (itx z 1 napieciowym zasilaniem 19V) na tym esxi a dalej co chcesz np Xpenology z vpn co daje dostep ze wszad do zasobow, jakich tylko chcesz - nawet wewnetrznych(domowych/firmowych)
@Orteus: ja mam najtańszego NASa od Synology + 2tb red WD. Dlaczego jednodyskowy? Bo wolę mieć drugą kopie na dysku w kompie niż dwa dyski w jednym NAS i w razie przepięcia mieć spalone oba.
Szukam dysku do backupu, z dobrym dostępem z kilku komputerów. Tak, żeby go gdzies postawić i zapomnieć i nie być ograniczonym kablami. Dlatego naturalnie pomyślałem o dostępie bezprzewodowym. Budżet 700 PLN.
Niestety na rynku straszna posucha i chyba jedyna gotowa opcja to WD mycloud Home, który ma tragiczne opinie wszędzie i nie można go nawet odpalic przez USB.
Są też jakieś modele wireless ale głównie niedobitki prehistorycznych modeli. Jakieś domowe starsze domowe NAS też niedostępne.
Jest jeszcze jakas opcja w tym zakresie? Czy tylko to słynne dołóż 1000zl i kup jakiegoś NAS + dyski.
#komputery #dyski #hdd #nas #wd #backup #cokupic #pytanie
Akurat na tyle zależy mi na wygodzie, że jestem w stanie zaryzykować, że somsiad zobaczy moje zdjęcia z wakacji. Ale chyba z żaden producent nie chce mi dać takiej możliwości.
W każdym razie o wifi rozszerza się bodajże kartą na usb.
Dlaczego jednodyskowy? Bo wolę mieć drugą kopie na dysku w kompie niż dwa dyski w jednym NAS i w razie przepięcia mieć spalone oba.