Wpis z mikrobloga

Ludzie to debile. Ostatnio co jestem na zakupach to widzę, że ktoś kupuje jakieś badziewia do smarowania - Delmy, Smakowite i inne twory. Tam głównym składnikiem jest tłuszcz palmowy. Ja prince-polo czy Laysów nie zjadam z uwagi, że jest tam go trochę, a ludzie kupują opakowania 500 gramowe tego shitu... Albo ja przesadzam albo ludzie mają w dupie to co jedzą, a potem płacz, że "jedzenie takie złe teraz, od tego jestem chory na miażdzyce, raka, ciśnienie itd". Kostke masła można kupić za 3.50 w promocjach w marketach, delmy chodzą po 3 zł za 250 gram. Tak organizm zasyfiać dla kilkudziesięciu groszy? Tak samo inne rzeczy: parówki z #biedronka. Ostatnio promocja była na parówki, ludzie brali jeden za drugim to też wziąłem, ale ja jako jedyny chyba zobaczyłem skład... "mieso oddzielane mechanicznie 30%" - reszta to jakaś woda, uzupełniacze i syf. Odstawiłem i śmiechłem pod nosem.
Ludzie to tacy debile, że ja #!$%@?. Opisywałem też kiedyś sytuacje na mirko z marketu: dziecko widzi jakieś kolorowe płatki. Wzięło, pobiegło do mamy, że je chce. Mama spojrzała na nieznane logo niszowej firmy, odłożyło na półkę i wzięło Nestle Chocapic mówiąc coś pokroju "jak mamy wziąć to weźmy te lepsze". No faktycznie #!$%@? lepsze i 2 razy droższe, połowa wartości to cukier, w składzie wspomniany wyżej tłuszcz palmowy i masa innego badziewia. Z ciekawości zobaczyłem skład tych "złych" płatków i były w cholere lepsze i zdrowsze. Nie pamiętam nazwy niestety. Dziecko w każdym razie mądrzejsze od mamy.
Wiem, że każdy decyduje o sobie, nikomu nie wyjmuje produktów z koszyka i nie mówię "to jest niezdrowe, weź inne". Jednak ludzie to takie niedoinformowane bezmózgi - wolą wziąć droższe, mniej zdrowej tylko dlatego, że zobaczyli reklame w TV i od razu tok rozumowania "reklamowali to w telewizji, to musi być lepsze".
#logikarozowychpaskow #patologiazewsi #gorzkiezale #zdrowie #jedzenie #bekazpodludzi
  • 40
@chomik3 ja też staram się wybierać jak najlepsze produkty, ale prawda jest taka, że niekiedy ciężko trafić na produkt naprawdę pełnowartościowy. Od dłuższego czasu sprawdzam składy produktów i w przypadku wędlin - ze świecą szukać wędliny, która miałaby w składzie tylko mięso i przyprawy. W prawie każdej są glutaminiany, fosforany itd itp, więc zdrowe odżywianie jest nie lada wyzwaniem dzisiaj. Co do ludzi używających margaryny - ja sama nie używam ani margaryny,
@Lysyn: To i tak rarytas, znalazłem na stronie faktu, że są jeszcze takie: "Drobiowe Koziegłowy - 18 proc. mięsa, 43 proc. MOM, 6,76 zł"
@karolinana: W lidlu są kabanosy które nie mają żadnych konserwantów, 4.50 kosztują za małe opakowanie. Raz mi się też udało dostać w Auchanie o podobnych składzie, ale to było pół roku temu i już ich od tego czasu nie znalazłem. Innych nie udało mi się znaleźć
@chomik3: Zrób sobie własne wędliny w domu, piekarnik i do przodu. Ja przestałem kupować wędliny i mało mięsa jem, bo mnie obrzydza skład tego syfu i ogólnie produkcja masowa mięs.
@chomik3 Masz rację,ale niestety sporo ludzi zwyczajnie ogranicza budżet i nie mogą sobie pozwolić na wędlinę "z wyższej półki" albo zwyczajnie nie zwracają uwagi na skład i patrzą jedynie na cenę.
@chomik3: ludzie to barany, szkoda w ogóle strzępic ryja.
0 w ogóle kontroli tego co robią, często wybierają produkty gorszej jakości, ale droższe, bo dla nich wyznacznikiem jakości jest cena i nie chce im się użyć mózgu.