Wpis z mikrobloga

via Android
  • 7
@kapuczina_corki_somsiada Który zjada wydajnościowo w zadaniach profesjonalnych i9 9900K i jest w grach gorszy o ~5%. Nie wspominając o malutkim szczególe, że owy 7960X kosztuje 7k wzwyż, a 9990K 2200 wzwyż. Takie tam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Atreyu: Racja i to nawet więcej niż 2x lepiej bo to HEDT za milion monet, ale jeszcze cen nie znamy.

@kapuczina_corki_somsiada: Dogonił podkręcony 16-rdzeniowy procesor HEDT JEDNĄ generację wstecz (HEDT nie miało serii 8XXX), która nie różni się niczym (a nawet jest lepsza biorąc pod uwagę łatwy delid) od obecnej. Koszt tego cudeńka to prawie 8 koła + płyta minimum 1k.

Natomiast nie jarałbym się przesadnie bo to
  • Odpowiedz
bo to wciąż nie jest potwierdzony benchmark.

@Amasugiru: ? przecież samo amd wrzucało już podczas cesa zen 2 vs intel i wychodziło to samo, także jak najbardziej prawdopodobne to jest
  • Odpowiedz
@Jurigag: Jakie to samo? Inny chip inny konkurent i ta sama niewiadoma - taktowanie. Cinebench jest przyjaznym dla AMD programem więc można stałą 5% dać na ich korzyść (głównie przez lepszą implementację SMT).

Benchmark 16-rdzeniowca wypada wyraźnie lepiej od tego na CES, bo niemal pokonuje chip podkręcony bardziej niż wynosi all-core boost 9900K.

Jak poznamy taktowania będzie można zacząć świętować, choć myślę że większość chce zobaczyć usprawnienia gdzieś indziej niż
  • Odpowiedz
@Jurigag:

że niby w przypadku 16 vs 16 będzie wolniej?

Nie wiem skąd to przypuszczenie, wytłumaczyłem wyraźnie dlaczego te dwa porównania się różnią.

Ponadto uzyskać wysokie taktowanie na 1 chiplecie 8 rdzeniowym jest łatwiej niż na dwóch. Tak więc benchmark 16-rdzeniowy wygląda wyraźnie lepiej i wręcz fenomenalnie, dlatego wolę nie popadać w euforię. Już wystarczająco dużo całkiem fajnych premier zostało zniszczonych przez hype.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Amasugiru "16-rdzeniowy Ryzen został przetestowany w benchmarku Cinebench R15, gdzie odnotowano, że jego maksymalne taktowanie wynosi 4,2 GHz, ale bazowa prędkość to 3,2 GHz. Co warto jednak zauważyć, do testów został on podkręcony do poziomu 4,2 GHz na wszystkich rdzeniach, co jest niewątpliwie imponującym rezultatem i zdaje się potwierdzać wysoki potencjał OC nowych Ryzenów" to mam na myśli! XD
  • Odpowiedz