"7) uproszczenie procedury zabezpieczającej dla roszczeń o wartości nie wyższej niż 75 tys. zł, co nastąpi przez ułatwienie wykazania interesu prawnego w udzieleniu zabezpieczenia wobec powoda dochodzącego zapłaty wynagrodzenia z tytułu transakcji handlowej oraz możliwość wydania postanowienia o zabezpieczeniu w postępowaniu upominawczym przez referendarza sądowego;"
Szanuję za ten pomysł. Ciekawe, czy to przejdzie. Mam sporo spraw, gdzie dłużnik (pozwany) składa sprzeciw tylko dla zaoszczędzenia na czasie (no i wiadomo, że sprzeciw niepodpisany, potem wniosek o zwolnienie od kosztów, zażalenie itd). Zresztą sam takie rzeczy praktykuję reprezentując dłużnika. To będzie dobry instrument w celu przeciwdziałania takim praktykom. No i dodatkowe koszty zastępstwa ;)
BTW raz na kilka miesięcy mam przypadek, że dzwoni do mnie pełnomocnik pozwanego, który złożył sprzeciw z dupy. "To może cofnijcie powództwo a mój klient zapłaci fakturę ale bez kosztów". Naturalnie odpowiedź zawsze brzmi nie. XD
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
Ustawa o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia zatorów płatniczych (projekt)
"7) uproszczenie procedury zabezpieczającej dla roszczeń o wartości nie wyższej niż 75 tys. zł, co nastąpi przez
ułatwienie wykazania interesu prawnego w udzieleniu zabezpieczenia wobec powoda dochodzącego zapłaty
wynagrodzenia z tytułu transakcji handlowej oraz możliwość wydania postanowienia o zabezpieczeniu w
postępowaniu upominawczym przez referendarza sądowego;"
Szanuję za ten pomysł. Ciekawe, czy to przejdzie. Mam sporo spraw, gdzie dłużnik (pozwany) składa sprzeciw tylko dla zaoszczędzenia na czasie (no i wiadomo, że sprzeciw niepodpisany, potem wniosek o zwolnienie od kosztów, zażalenie itd). Zresztą sam takie rzeczy praktykuję reprezentując dłużnika.
To będzie dobry instrument w celu przeciwdziałania takim praktykom. No i dodatkowe koszty zastępstwa ;)
BTW raz na kilka miesięcy mam przypadek, że dzwoni do mnie pełnomocnik pozwanego, który złożył sprzeciw z dupy. "To może cofnijcie powództwo a mój klient zapłaci fakturę ale bez kosztów". Naturalnie odpowiedź zawsze brzmi nie. XD
#prawo #windykacja