Wpis z mikrobloga

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12316111/12535128/dokument384756.pdf
Ustawa o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia zatorów płatniczych (projekt)

"7) uproszczenie procedury zabezpieczającej dla roszczeń o wartości nie wyższej niż 75 tys. zł, co nastąpi przez
ułatwienie wykazania interesu prawnego w udzieleniu zabezpieczenia wobec powoda dochodzącego zapłaty
wynagrodzenia z tytułu transakcji handlowej oraz możliwość wydania postanowienia o zabezpieczeniu w
postępowaniu upominawczym przez referendarza sądowego;"

Szanuję za ten pomysł. Ciekawe, czy to przejdzie. Mam sporo spraw, gdzie dłużnik (pozwany) składa sprzeciw tylko dla zaoszczędzenia na czasie (no i wiadomo, że sprzeciw niepodpisany, potem wniosek o zwolnienie od kosztów, zażalenie itd). Zresztą sam takie rzeczy praktykuję reprezentując dłużnika.
To będzie dobry instrument w celu przeciwdziałania takim praktykom. No i dodatkowe koszty zastępstwa ;)

BTW raz na kilka miesięcy mam przypadek, że dzwoni do mnie pełnomocnik pozwanego, który złożył sprzeciw z dupy. "To może cofnijcie powództwo a mój klient zapłaci fakturę ale bez kosztów". Naturalnie odpowiedź zawsze brzmi nie. XD

#prawo #windykacja
  • Odpowiedz