Wpis z mikrobloga

Cześć, dostałem miernik od kogoś. Problem jest taki, że mierzenie prądu za pomocą indukcyjności nie działa. AC- Pokazuje się ciągle 0, DC- losowe wartości w każdym miejscu.
Model: dilog 6799

Zielony przewód lecący pod różową gąbęczką jest owinięty raz, odizolowany i nic więcej (nigdzie nie podłączony)
Gdy zbliżę magnes pokazują się wartości ale jak przestane nim ruszać znowu wartość wskazuje 0

#elektronika #naprawa #prad #indukcja #elektryka #elektronarzedzia
w.....r - Cześć, dostałem miernik od kogoś. Problem jest taki, że mierzenie prądu za ...

źródło: comment_TdP4rYFRVxkKznfLgMCOWrU5zhaNi6R6.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wojtexgamer: taśma u góry wygląda na wysuniętą bo miedź świeci aż miło.

odsuwasz delikatnie czarne plastikowe boczki płasko po płytce, wciskasz taśmę i wciskasz czarne boczki na miejsce
  • Odpowiedz
@wojtexgamer: powiedz mirku jeszcze jak wyglądają twoje pomiary? Przykładasz do kabla od np. czajnika czy żelazka? Jesli tak to wynik zero jest poprawny bo w takim kablu są dwa przewody w których płyną te same prądy w przeciwne strony i dla miernika się zwyczajnie znoszą. Musisz przyłożyć go tylko do jednego przewodu.
  • Odpowiedz
  • 0
@kapacity Próbowałem mierzyć kabel od przedłużacza, komputera, rozkręciłem wyłącznik i zmierzylem 1 przewód i nic. Jak wrócę za 2h do domu, spróbuję zmierzyć jeszcze raz 1 przewód z wiekszym obciazeniem. Co do DC - Po ustawieniu sa różne wartości, tak jak w instrukcji było napisane ze to przez ziemskie pola magnetyczne i trzeba zerowac te pomiary. Tylko ze ja moge to zerowac w nieskonczonosc. Ogolnie wykrywanie przewodow dziala poprawnie
  • Odpowiedz