Wpis z mikrobloga

Czy wie ktos czym moze byc spowodowane tak duze zuzycie procesora podczas grania? Glownie spotykam to w grze #fortnite, ale i nie tylko. Podejrzewam, ze moge miec uszkodzony dysk HDD, ale instalujac gre na dysku SSD rowniez sie to pojawia. Myslicie, ze to moze byc wina dysku HDD, ktora jakos oddzialuje na caly komputer?

#pytaniedoeksperta #komputery #gry
adzioq - Czy wie ktos czym moze byc spowodowane tak duze zuzycie procesora podczas gr...

źródło: comment_j7fagDz0LZn5gwOohR853Q584OZz9m9M.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adzioq: o k-----s, ostatnio ten widget widziałem z 10 lat temu na hejtowanej Viście ( ͡º ͜ʖ͡º)

A tak na serio: wejdź WIndowsie w "Uruchom" wpisz "resmon" i sprawdź jaki proces/usługa ci tak odpala procka.

PS z drugiej strony, co masz na myśli tak duże zużycie procka? Nie wiadomo jakiego masz procka, więć 91% podczas gry może być całkowiecie naturalne.
  • Odpowiedz
@adzioq: a kiedyś było inaczej, czy po prostu to zauważyłeś teraz? Bo 91% zużycie procka podczas grania, to raczej naturalne zjawisko, bardziej bym sie zdziwił jakbyś miał 50% ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@qlimax3 Kiedyś było inaczej. Odplalem fortnite'a i w tle mogłem mieć włączonego twitcha, YT i wszystko git, teraz nic nie mogę mieć wlaczone w tle ponieważ resetuje mi komputer samo z siebie.

Wiatraczki czyściłem dokładnie kilka razy, pastę też wymieniałem i nic nie pomogło.
  • Odpowiedz
@adzioq: mógłbyś go rozkręcić i sprawdzić kondensatory (to najprościej) i napięcie. Raczej sam go nie sprawdzisz inaczej, musiałbyś do jakiegoś serwisu się wybrać, oni mają tam specjalne testery do zasilaczy, to wiedziałbyś na 100%
  • Odpowiedz
@adzioq: Ściągnij sobie hwmonitor i sprawdź jakie masz temperatury podczas grania. Prawdopodobnie komputer Ci się resetuje bo chłodzenie nie wyrabia. A wykorzystanie 91% procesora to norma ja czasem podczas grania mam 100, więc nie ma się czym martwić.
  • Odpowiedz
@adzioq: Co do zużycia procesora, powyżej 70% w grach uznaje się za bottleneck i nie jest to normalne. Jak się domyślam masz ciągle sporo ponad 120fps w fortnite a te procesory tego nie uciągną (mam 4590) na tym procku ustaw cap na 120 fps inaczej możesz mieć nagłe spadki fps i mikroprzycięcia, on nawet przy 120fps będzie tyrał, to nic że karta pozwoli na sporo więcej, mój jest niewiele lepszy
  • Odpowiedz
@qlimax3: ja mam zużycie procesora fortnite 50% i chciałbym mieć mniej ( ͡º ͜ʖ͡º) a komputer kupiony za 2700zl i gram na 60 fpsach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bazinga50: @TroyaFlight: Temperatury odpadaja, poniewaz mam maksymalnie 50*C

@TroyaFlight: Dzieki wielkie za mistrzu - problemem byly te fpsy, ustawilem sobie max 120 i zuzycie nie jest wieksze niz 60% <3

Blue screena wywala czy tak po prostu się resetuje?

Nie BS, tak poprostu sam sie resetowal.
  • Odpowiedz
@adzioq: spoko, do gier esportowych lepiej mieć trochę tańszą grafike i kupić bardzo dobry procesor, jest odwrotna sytuacja niż w AAA, a o tym na ogół nikt nie mówi na testach z yt i tak dalej. w fortnite dużo lepiej wypada i7 4gen + 1050/1050ti niż i5 4gen + 1060, taki paradoks trochę, nie mówię o nowych i5 bo one już 6 rdzeni mają i taki wystarczy. Procesor dostaje mocno
  • Odpowiedz