Mam do zrobienia pewien projekt i liczę, że pomożecie mi stworzyć coś wyjątkowego:
Planuję w najbliższym czasie zrobić dla mojego chrześniaka tzw. kapsułę czasu, czyli zakopać dla niego kilka rzeczy w skrzyni na działce i pozwolić wykopać dopiero na 18 urodziny. Chcę włożyć tam na przykład list z aktualnymi informacjami o świecie plus aktualne gazety ( szukam właśnie np. artykułu, w którym „amerykańscy naukowcy z Polski” przewidują, jak będzie wyglądał świat za 20 lat) jakąś płytę z nagraniami głosów ludzi z jego obecnego otoczenia i ich zdjęciami i pewnie zmontuję jakiś filmik. Myślę, że na płycie będzie też zapisany klucz do jakiejś małej kwoty w BTC – liczę, że po wykopaniu urządzę mu za to imprezę osiemnastkową ;) Na pewno będzie tam nalewka pigwowa mojej produkcji – sobie z młodym popróbujemy na urodziny :)
Myślę, że jest to też wyjątkowa okazja do zrobienia jakiegoś eksperymentu i chciałbym Was podpytać Mirki i Mirabelki, czy mielibyście może jakiś pomysł, na coś co po prawie dwudziestu latach w ziemi zdoła zaskoczyć chrześniaka :) Zastanawiałem się np. nad jakąś formą „perpetuum mobile”, które będzie jeszcze wtedy działać i nad zakopaniem np. Big Maca lub biodegradowalnej foliówki, żeby sprawdzić czy przetrwają tak długi czas. A może jakiś chemiczny proces, który da efekty po 20 latach? ( myślę o czymś podobnym do tego, co zrobił pewien nauczyciel, żeby udowodnić swoim uczniom , że smoła jest cieczą [było niedawno na Wykopie])
Byłbym wdzięczny za jakieś pomysły lub rady dotyczące moich pomysłów. Liczę na waszą kreatywność.
Oczywiście OP dostarczy relację z wykopania skrzyni za 18 lat ;)
@Kret236 na twoim miejscu wrzuciłbym coś co wskazuje na liczbę prawdziwych płci. W sensie że kobieta i mężczyzna, bo jak młody za 18 lat otworzy to się nieźle zdziwi że tak kiedyś było
@Kret236: wrzuć jakiś rocznik statystyczny żeby młody wiedział ile się zarabia, jak stoi gospodarka itp najlepiej z paskiem z wypłaty :D oraz gazety z marketu, sklepu komputerowego itp, żeby wiedział jak ciężko się w tym kraju żyło.
Ciekawym też mógłby być zrzut wykopu (wget-em do kilku podstron) i innych stron żeby mógł zobaczyć jak kiedyś internet działał i jakie technologie były w użyciu.
@Kret236 jeśli chodzi o a-----l, to na 18 lat warto wrzucić jakiś mocny Porter czy RISa albo jakiegoś fajnego lambika (albo kilka sztuk z każdego - chyba najbardziej optymalna opcja).
Mam do zrobienia pewien projekt i liczę, że pomożecie mi stworzyć coś wyjątkowego:
Planuję w najbliższym czasie zrobić dla mojego chrześniaka tzw. kapsułę czasu, czyli zakopać dla niego kilka rzeczy w skrzyni na działce i pozwolić wykopać dopiero na 18 urodziny. Chcę włożyć tam na przykład list z aktualnymi informacjami o świecie plus aktualne gazety ( szukam właśnie np. artykułu, w którym „amerykańscy naukowcy z Polski” przewidują, jak będzie wyglądał świat za 20 lat) jakąś płytę z nagraniami głosów ludzi z jego obecnego otoczenia i ich zdjęciami i pewnie zmontuję jakiś filmik. Myślę, że na płycie będzie też zapisany klucz do jakiejś małej kwoty w BTC – liczę, że po wykopaniu urządzę mu za to imprezę osiemnastkową ;)
Na pewno będzie tam nalewka pigwowa mojej produkcji – sobie z młodym popróbujemy na urodziny :)
Myślę, że jest to też wyjątkowa okazja do zrobienia jakiegoś eksperymentu i chciałbym Was podpytać Mirki i Mirabelki, czy mielibyście może jakiś pomysł, na coś co po prawie dwudziestu latach w ziemi zdoła zaskoczyć chrześniaka :)
Zastanawiałem się np. nad jakąś formą „perpetuum mobile”, które będzie jeszcze wtedy działać i nad zakopaniem np. Big Maca lub biodegradowalnej foliówki, żeby sprawdzić czy przetrwają tak długi czas. A może jakiś chemiczny proces, który da efekty po 20 latach? ( myślę o czymś podobnym do tego, co zrobił pewien nauczyciel, żeby udowodnić swoim uczniom , że smoła jest cieczą [było niedawno na Wykopie])
Byłbym wdzięczny za jakieś pomysły lub rady dotyczące moich pomysłów. Liczę na waszą kreatywność.
Oczywiście OP dostarczy relację z wykopania skrzyni za 18 lat ;)
#wykop #nauka #ciekawostki #technologia (bo „perpetuum mobile” ;) ) #zainteresowania
@Kret236: Daj też zwykłą foliówkę. Dla porównania. Myślę że płyta CD będzie wielkim zaskoczeniem. Wrzuć kasetę magnetofonową.
Komentarz usunięty przez autora
oraz gazety z marketu, sklepu komputerowego itp, żeby wiedział jak ciężko się w tym kraju żyło.
Ciekawym też mógłby być zrzut wykopu (wget-em do kilku podstron) i innych stron żeby mógł zobaczyć jak kiedyś internet działał i jakie technologie były w użyciu.
Pendrive może być złym pomysłem, bo jego
A tak serio, wrzuciłabym jakieś przedmioty, których za parenaście lat będzie ciężko znaleźć, coś jak pierwsze mp3, których teraz nigdzie nie kupisz ;)
Komentarz usunięty przez autora