Aktywne Wpisy

xDDDDDDDDD k---a ja naiwny myslałem 15 lat temu że jak wejdą cyfrowe dystrybucje gier, filmów, książek to będzie taniej bo przecież odchodzi sporo kosztów. Tymczasem cyfrowa dystrybucja kosztuje tyle samo a często drożej xD #gry #pcmasterrace #filmy #ksiazki
źródło: {8A8B40BC-7D65-4943-91EC-59ABF789229A}
Pobierz
wybryk_natury +565

Czy jest możliwość stworzenia czegoś na zasadzie "kropki gifowe", czy "pixela śledzącego", a nawet bardziej rozbudowanego skryptu JS, który po zrealizacji zamówienia w sklepie B, informowałby sklep A (serwer), że zakup został dokonany (wywołanie np. na ostatniej stronie koszyka zakupowego), i za jaką ostatecznie kowtę? Zakładamy, że sklep B może dodać do kodu jakiś skrypt do wywołania i podać np. w tagu o jkim ID trzyma kowtę na ostatniej stronie, gdzie jest ona widoczna?
Widzę tu następujący problem: o ile dodanie kodu na stronie B nie jest problemem, to inne zmiany nie wchodzą w grę, a nie ma możliwości, w takim przypadku, sprawdzenia, czy skrypt wywołał odwiedzający ze sklepu A, czy po prostu kupujący "normlanie" w sklepie B?
Czy może otwieranie sklepu B po przekierowaniu ze sklepu A, z "paskiem" jak na Wykopie by pomogło? A może jakieś inne pomysły?
Z góry dzięki!
Pamiętaj proszę, że sklep B, nie jest mój, jestem go w stanie "zmusić" tylko do wrzucenia kawałka skryptu w kod strony, i nic więcej.
@Wyrelworelowany: tylko? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
masz na myśli dodanie czegoś po stronie serwera, czy po stronie klienta (javascript)? Jeśli tylko po stronie klienta to moim zdaniem nie da się tego zrobić - takie rzeczy są zablokowane, bo tworzą luki bezpieczeństwa.
Sądzę, że nawet JSem jestem w stanie to ogarnąć wywołując po prostu URL mojego serwera (sklepu A), trochę jak kod śledzący FB czy GA?
Pomyślałem jeszcze, że zwykle w sklepach jest koszyk i podsumowanie (tu jest