Wpis z mikrobloga

W czerwcu idę do znajomej na wesele, całkiem nieźle maluję, więc dwie koleżanki proszą o makijaż. Of kors za free, nie pomyślą o tym, że makijaż takiej jednej to 45 minut roboty. Będę mieć stres, bo nie zajmuję się tym profesjonalnie, a i siebie muszę załatwić. Jedna jeszcze spoko, ale później doszło " a bo druga też chce to weź ją pomaluj, co?". Ludzie biorą za takie rzeczy 80-150 ziko, a mi to nawet wina nie zaproponują. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#gorzkiezale #gownowpis
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vectorovo: litości, jeżeli uważasz ze Twoja praca jest warta czyichś pieniędzy to im o tym powiedz, może one nie wiedzą że malujesz na poziomie profesjonalnej makijażystki i że zajmie to aż tyle czasu?
Nie raz zdarzało mi się malować koleżanki na różne okazje i w życiu nie pomyślałam żeby zdzierać od kogoś pieniądze za to, co najwyżej powiedzieć z uśmiechem ‚spoko ale wisisz mi wino’
  • Odpowiedz
@Vectorovo:

Z tym, że nie chodzi o fakt, że nie mogę powiedzieć nie. To moje hobby, bo pracę zarobkową mam w zupełnie innej branży. Tutaj chodzi o to, że nawet nic nie zaproponowały. Tylko takie oczywiste " a weź, zrób". Mi by było głupio. Bo już powiedziałam, że dwóch na pewno nie dam rady. Nie będę się o siebie stresować za frajer.

@Bernan: @czeresnialol: O,
  • Odpowiedz
a mi to nawet wina nie zaproponują

@Vectorovo: to może powiedz... "spoko, za jakieś dobre wino mogę to dla ciebie zrobić"

dżyzys... języka nie masz w gębie?

jak nie chcesz to powiedz, że nie czujesz się z tym komfortowo i tyle xD
  • Odpowiedz
@Vectorovo: A ja cie rozumiem, powiesz nie i będzie gnój albo co gorsze, powiedzą, że o-------ś manianę a to tylko makijaż tylko #pdk dla kogoś kto się nie zna będziesz uchodzić za osobę co chciała kasę za pare machnięć tuszem i rozsmarowanie podkładu ale wiesz co ci powiem, może skoro nie potrafią docenić pracy jakiegoś człowieka to tym bardziej powinnaś postawić na swoim i wykazać asertywność i szacunek
  • Odpowiedz
@Vectorovo: Z tego co się orientuję to taki makjiaż trwa około godziny i kosztuje trochę więcej niż 150 zł. Ja na Twoim miejscu odmówiłbym drugiej osobie, a pierwszej zrobił "po znajomości", jeśli to jest bardzo dobra koleżanka.
  • Odpowiedz
@Vectorovo: nie daj się r----ć, bo za niedługo będziesz malować ryje karynom na każdą okazję. Sam tak miałem, że z racji fachu wiele osób mnie prosiło o pomoc, traciłem kupę czasu i często nawet głupiego piwa nie dostałem. No, ale chciałem być dobry. Teraz po prostu mówię "nie mam czasu" albo "nie potrafię, nie znam się" i mam w dupie.
  • Odpowiedz