Wpis z mikrobloga

Jezus występuje w Nowym Testamencie. Wiem, że to dość mało znany fakt, mogłeś się pomylić.

@wojna_idei: I co w związku? Jezus jest jedną z instancji Boga, który występuje w 3 postaciach. Ja w ogóle dziwie się, że chrześcijaństwo w ogóle bierze pod uwagę Stary Testament ("Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.") vs Nowy
  • Odpowiedz
Religia jest zła, to prawda, ale wiara jest dobra. Nie jest chrześcijaninem ten kto chodzi do kosciola, ale ten, który wierzy, ze Jezus Chrystus zmarł za jego grzechy na krzyżu aby go zbawić. Mozna byc całe życie w kosciele katolickim, przestrzegać wszystkich tradycji, spowiadać się i wciąż nie byc zbawionym. Jest jeden pośrednik miedzy Bogiem a człowiekiem i jest nim Jezus. Nie ksiądz, nie Maria. Wiara polega na relacji z Bogiem, nie
  • Odpowiedz
@wojna_idei Chrześcijaństwo jest w XXI wieku balastem i kulą u nogi. O ile dawniej bardzo skutecznie zapewniało ludziom system prawny, który pozwolił ułożyć społeczeństwo w sprawny organizm, dziś, w dobie rozwiniętych nauk prawnych, to tylko szkodliwa ideologia szerzaca ograniczenie umysłowe u ludzi i piętnująca osoby, które nie czynią nikomu żadnej szkody - na przykład homoseksualistów. Religia, która w swych założeniach odrzuca równouprawnienie kobiet i mężczyzn. Religię neleży usunąć, jak najszybciej, nim
  • Odpowiedz
Większość osób nie trafi katolicyzmu za obecną hipokryzję i ogromne podobieństwo do mafii, a nie za co łagodniejsze wypowiedzi Jezusa. Swoją drogą czemu nie przytoczysz tych bardziej radykalnych? Gdzie np. kazał ściąć drzewko/krzak owocowy, bo nie miało na sobie owoców... w zupełnie inną porę roku niż powinno? Albo jak kazał sobie oczy wydłubywać i ręce ucinać, bo grzech jest gorszy od kalectwa? A, no tak, to przenośnie, zapomniałem. Tylko, jeśli mogę zapytać,
  • Odpowiedz
Swoją drogą czemu nie przytoczysz tych bardziej radykalnych? Gdzie np. kazał ściąć drzewko/krzak owocowy, bo nie miało na sobie owoców... w zupełnie inną porę roku niż powinno? Albo jak kazał sobie oczy wydłubywać i ręce ucinać, bo grzech jest gorszy od kalectwa? A, no tak, to przenośnie, zapomniałem. Tylko, jeśli mogę zapytać, przenośnie czego dokładnie?

@Hound: bo Jezus to taki Korwin. Generalnie by zrozumieć co mówił trzeba trochę pomyśleć (
  • Odpowiedz
Albo jak kazał sobie oczy wydłubywać i ręce ucinać, bo grzech jest gorszy od kalectwa? A, no tak, to przenośnie, zapomniałem. Tylko, jeśli mogę zapytać, przenośnie czego dokładnie

@Hound: tego, że warto się starać o zbawienie duszy, bo będzie to warte więcej niż wszystko co znsmy na ziemi. Nie dziękuj.
  • Odpowiedz
@wojna_idei: czyli Jezus w Nowym Testamencie zaprzecza wczesniejszym slowom i czynom Jahwe, czyli swojego ojca i siebie samego jedniczesnie? Ktore slowa boze sa prawdziwe i dlaczego uwazasz, ze akurat te, a nie inne?
  • Odpowiedz