Wpis z mikrobloga

Do gładzi dodaj wody, nałóż na dziurę i rozcieraj w każdym kierunku (nie w jednym)

Poczekaj do wyschnięcia, nałóż na coś płaskiego papier ścierny (ale nie wodny)

Myślę, ze granulacja powyżej 300, jakieś 400-600, ten klocek płaski to max 15-20 cm, by miał płaski spód, owiń papier wokół tego klocka

To po to, byś nie robił "górek i dolin" bo dłoń jest miękka, są takie packi małe plastików w sklepach, gdzie z jednej strony i
  • Odpowiedz
I uważasz, że to jest wiedza powszechna którą każdy facet powinien wiedzieć? Wiercenie czy wbicia gwoździa to jeszcze rozumiem ale nie każdy wie jak DOBRZE coś takiego naprawić.

Facet jak nie wie, to pyta się kogoś kto wie- gdzie tu widzisz płacz i czemu kpisz?

On nie płacze tylko pyta o poradę.

@To_ja_moze_pozamiatam: To tylko wyglada na skąplikowane, bo jest szeroki opis, by zrozumiał, to się robi w 20 minut
  • Odpowiedz
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: Ale zrozum, że nie każdy wie czym to wypełnić i jakiego papieru użyć bo do tego trzeba trochę praktyki. Nie rozumiem co jest złego w spytaniu o poprawną technikę. Wypełnić i pomalować- łatwo powiedzieć a potem zostają ślady albo coś odpada.
To nie jest wywiercenie otworu i włożenie kołka- chociaż tu też bym się nie śmiał gdyby ktoś pytał o np. wugerowany wymiar kołka/wiertła. Nie wiem- Ty tą wiedzę
  • Odpowiedz
gradacja 150-180 w zupełności wystarczy - farba i tak jest bardziej chropowata a nie trzeba przecież tego polerować jak auta

ja w chałupie robiłem 60-80 do zgrubnego równania a 120 na gotowo pod farbę

@xXx_perun_xXx: No być może, ja bym się bał, bo cholera wie jaka to sciana i grubszy papier, mogłby narobic sporu bruzd, więc pomyslałem, ze lepiej drobniejszym dłuzej, niż potem pytać..."Mirki jak ukryć rysy po papierze sciernym"
  • Odpowiedz
Do gładzi dodaj wody

@Hohlik7: to ja do powyższej rady zaakcentuję: nasyp w naczynku/pojemniku tyle gipsu ile uznasz, że na taką ilość wystarczy i dodaj troszeczkę wody, rozmieszaj. W razie czego dodaj jeszcze troszę wody itd. W ten sposób unikniesz sytuacji "u, nalałem tylko szklankę wody a dosypać musiałem cały 1kg gipsu".
Dodam, że w marketach budowlanych są 1kg torby gipsu, kosztują ok 3-4zł
  • Odpowiedz
@Hohlik7: : Posłuchaj kobiety, która sama ostatnio takie coś zapaćkiwała pierwszy raz w życiu, bo od rad mędrców remontu można dostać kręćka ;-)

Wystarczy gotowa masa/gładź szpachlowa szybkoschnąca (w tubce lub puszce, cena od 7 do 20 zł) i papier ścierny(ja tu miałam z oznaczeniem P80; jeśli masz wiele takich dziur i czeka cię porządna robota rozważ zakup siatki szlifierskiej czy tam siaki ścierającej - do dostania w Castoramie lub
  • Odpowiedz