Wpis z mikrobloga

@sebastian-ka-735: Weź sobie to sam poskładaj, jak brałem pierwszego kompa to wziąłem ze złożeniem i mi chuje dały plomby i nie mogłem tego otwierać tylko jak wymienić paste trzeba było to do nich kompa odsyłać. I najlepiej z morele.
  • Odpowiedz
@cvzoid: Hmm.. to w sumie ciekawe z tą plombą. Wysłałem do nich zapytanie. Morele wolę omijać bo za dużo się o nich nasłuchałem, a do komputronika mam 10 min. autem, więc mogę osobiscie odebrać i nie być na łasce kuriera, tym bardziej, że obudowa ma szklaną ściankę.
@majk3l: Tak, z początku chciałem i3-8100 + 1050 Ti lub używkę GTX 970, którą można dostać za 500zł. Jednak ktoś mi
  • Odpowiedz
@sebastian-ka-735: Składanie kompa dla mnie to przyjemność :) jakbyś był z Wawy to mógłbym Ci pomóc ;)
Zobaczyłbym czy nie można ramu znaleźć więcej w tej cenie :) No i dysk lepiej dać ssd na początek jak wspomnieli wyżej.
  • Odpowiedz
@Bonuss: Niestety, Gdańsk ;) Złożenia może bym się podjął jakbym miał do tego narzędzia. Ostatnio rozkładałem swojego starego na częsci pierwsze i sie przekonałem na jakie czasami śrubki można trafić. Mimo wszystko wolę pozostawić to komuś, kto się na tym zna. Ram pewnie sobie dokupię za jakiś czas jeszcze. Myślałem też o tej RX 570 ale o wersji 8GB, jednak te 100-150zł trzeba by dołożyć. Jakbym tak do wszystkiego dokładał
  • Odpowiedz
  • 0
@sebastian-ka-735 źle Ci się wydaje. Ani msi ani Asrock nie musi być droższy.

Weź samego ssd, odpuść sobie HDD. Ten Patriot jest ok. RAM też możesz 1x8 narazie wziąć. Najlepiej jakby miał 3000mhz. W morelach pewnie byś zapłacił mniej i za darmo by ci jeszcze złożyli. Rx570 używka kosztuje koło 4 stówek, dlatego mówię... BTW: też mogę pomóc, specjalizuję się w pomocy przy ograniczonym budżecie.
  • Odpowiedz
@majk3l: Wezmę tego Patriota w takim razie. Co do MOBY to myślę o jednej z tych:
https://www.komputronik.pl/product/601085/msi-a320m-pro-m2-v2.html
https://www.komputronik.pl/product/448566/asrock-a320m-pro4.html

Jeśli chodzi o ram 3000mhz to te wszystkie płyty obsługują tę częstotliwość na OC, ja raczej nie planuje podkręcać, chociaż wiem, że Ryzeny lubią dużą prędkość i miałbym pewnie te 5-10% więcej wydajności. Myślę, ze 2666Mhz mi styknie. Druga sprawa to cena i marka RAMu. Podobno Ryzeny nie przepadają za niektórymi RAMami
  • Odpowiedz
@majk3l: Na morele by wyszło 2 509,91zł (z SSD Patriota i MOBO ASRocka, które zalinkowałem) na komputroniku 2 506,36zł (w tym montaż) Także tutaj nie ma różnicy w cenie, poza tym, że na morele musiałbym czekać przynajmniej do czwartku na złożenie, a w komputroniku 1-2 dni.

PS. Morele bierze 75zł za montaż.
  • Odpowiedz
  • 1
@sebastian-ka-735: jakieś tam hasło podajesz purepc czy coś i masz darmo.
A co do sprzętu :
A320 odpada. Nie bierz, to szrot. Bezwzględnie musi być B350 lub b450.
A co do Ramu to każde taktowanie powyżej 2133 to jest OC. Jak wkładasz ram to on ma zawsze 2133. Tylko ręcznie możesz ustawić więcej i to jest właśnie OC. Zatem tu jest istotne tylko i wyłącznie ile zrobi dana plyta/procesor. Polecam
  • Odpowiedz
  • 1
@sebastian-ka-735: no niestety, ale jak bierzesz wszystko z jednego sklepu to bankowo za coś przeplacasz. To normalne.
Tak, ta msi jest wypas. Za identyczną wersję B350 dałem jakieś 190zl ostatnio. Bierz.
  • Odpowiedz
@majk3l: @Bonuss: @cvzoid: Odpisali mi odnośnie tych plomb w komputroniku.

Dziękuję za przesłaną wiadomość. Tak plomby są zakładane ale nie są to plomby gwarancyjne tylko jakościowe. Komputer może Pan modernizować, czyścić bez utraty gwarancji. W związku z tym po odebraniu komputera może Pan te plomby zerwać. Naklejamy je tylko po to aby Klient miał pewność, że w czasie transportu nikt nie ingerował w konfigurację komputera.

Więc z
  • Odpowiedz
Na początku chciałem 8GB w jednej kości, ale z racji, że płyta działa na DUAL-CHANNEL to czy 2x4GB nie będą ciut wydajniejsze

@sebastian-ka-735: tak, dual będzie wyraźnie wydajniejszy.
8GB w jednej kości kupuje się tylko jak masz plan w nieodległej przyszłości dołożyć drugą kość.
  • Odpowiedz
@majk3l: Tracer to mi sie kojarzy z klawiaturami za 20zł :D 8GB na razie mi starczy, gdzies za pół roku może dokupie 2x4 albo 2x8. Nie jestem jakimś zapalonym graczem, wystarczy mi APEX, jakiś CS czy inny LoL.

Ostatecznie zamówiłem w morele.net wyszło jakieś 130zł (!!!) taniej niż w komputroniku. Zamieniłem SSD (po raz kolejny) z Patriota na Cruciala MX500 500GB. Opinie są różne, ale z budżetówek to chyba jeden z
sebastian-ka-735 - @majk3l: Tracer to mi sie kojarzy z klawiaturami za 20zł :D 8GB na...

źródło: comment_dn2Ckac9exPZwFECMugOEDZoPLgcNo5d.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@majk3l: Komputer pięknie smiga :) Mam jeszcze pytanie do tego ramu bo natywnie rzeczywiscie działa na 2133, mimo, że kosci są 2666Mhz.
W biosie mam zakładkę OC Tweaker i mogę ręcznie ustawić inny profil taktowania. Wystarczy, że wybiorę 2666 Mhz i zatwierdzę? czy trzeba się bawić z napięciami?
  • Odpowiedz
  • 0
@sebastian-ka-735 tak. Dokładnie tak robisz. Ustawiasz 2666. Ale z automatu może nie wczytać odpowiednich timingów czy też napięcia. Mimo wszystko na 97% ruszy, bo 2666 to nadal bardzo niski poziom, każde pamięci sobie z nim bez kłopotu poradzą.
Później po prostu możesz sprawdzić jakie opóźnienia ustawił automat i porównać je do ustawień reklamowanych przez producenta pamięci i zapisanych w SPD. Możesz to zweryfikować np. w programie cpuz.

BTW: pamięci zapewne dadzą
  • Odpowiedz