Wpis z mikrobloga

Wysoki poziom serotoniny=niski poziom dopaminy?
Dopamina i serotonina wzajemnie "walczą" o miejsce w mózgu?
Serotonina vs dopamina i noradrenalina?
Chce suplementować l-dopa i 5-htp rano i nie wiem czy jest w ogóle sens przyjmować oba te preparaty razem?

#medycyna
#pytanie
#psychologia
#psychiatria
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Qwik3: Zapomniałeś o jeszcze jednym ważnym neuroprzekaźniku - acetylocholina - jest kluczowa zwłaszcza u introwertyków. Oddziałuje na zdolność do skupiania uwagi, uczenia się, zachowania spokojnej gotowości i korzystania z pamięci długotrwałej. Ponadto powoduje uczucie zadowolenia, kiedy myślimy i odczuwamy. Dodam, że introwertycy nie potrzebują zbyt wiele dopaminy, bo są na nią po prostu nadwrażliwi, jej nadmiar powoduje uczucie nadmiernej stymulacji. Zanim zaczniesz eksperymentować z takimi rzeczami, to się najpierw zastanów,
  • Odpowiedz
Acetylocholina odpowiada też za spadek ciśnienia tętniczego. Można to łatwo sprawdzić w trakcie medytacji, co zresztą wymaga spokoju, skupienia i zrelaksowania, więc wszystko się ładnie ze sobą łączy.
  • Odpowiedz
@rmweb: mógłbyś napisać z jakiej książki ten screen? dodatkowo gdybyś mógł polecić jakieś książki nt. biochemii ukazanej w miarę przystępny sposób dla laika to byłbym super wdzięczny
  • Odpowiedz
@szypkafrytka: Nie mam ginekomastii ale zażywając SSRI raczej mam podwyższony poziom prolaktyny. Tak, już mam i sobie chwale ale minusem jest to że trzeba robić przerwy w zażywaniu.
Co to za choroba po 5-htp?
@rmweb: Nie potrafię się zrelaksować a ciśnienie i tak mam bardzo niskie. Za bardzo mam namieszane w dopaminie i serotoninie aby jeszcze mieszać w innych przekaźnikach.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Qwik3: tryptofan zawsze ustępuje większemu białku. l-dopa to l-dopa, mucuna to jej główne źródło. cpd-cholina kosztuje w aptece 25zl, warto przetestować
  • Odpowiedz