Wpis z mikrobloga

Miruny, mam odczyt z konwertera ADC i wartości zczytane analogowym (czyt. tarczowym) pomiarem ciśnienia na drugim zegarze. Jak podejść do skorelowania wzoru na przeliczanie zakresu 1-1023 do znanego min max czujnika? #esp8266 #arduino #elektronika
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak podejść do skorelowania wzoru na przeliczanie zakresu 1-1023 do znanego min max czujnika?

@DelPierdo: to się nazywa "proporcja", uczą tego w szkole podstawowej, albo gimnazjum.
wynik = (max - min) * "odczyt ADC" / "Zakres ADC" + min
W twoim przypadku "zakres ADC" to 1024
  • Odpowiedz
@zetisdead: min i max mam w pascalach ;-) ADC jest na 1V a po drodze ma dzielnik 3,3V a czujnik jest na 5V, stąd nie jest to dla mnie trywialne.
max czujnika 12Mpa (12bar) to tutaj nadal rozumien 1024, a min to 0...?
  • Odpowiedz
min i max mam w pascalach ;-)

@DelPierdo: jednostki są nieistotne. mogą być nawet w łokciach.

ADC jest na 1V a po drodze ma dzielnik 3,3V a czujnik jest na 5V, stąd nie jest to dla mnie
  • Odpowiedz
@DelPierdo: zadajesz kolejno na czujnik szereg ciśnień zaczynając od min
kończąc na max i zbierasz odczyty ADC.

Im więcej ich będziesz miał tym lepiej.
Potem w excelu je sobie wprowadzasz i każesz mu zrobić aproksymację funkcji z punktów.

W ten sposób excel poda Ci funkcję matematyczną którą wpiszesz w kod i gotowe - masz względnie dokładny odczyt ciśnienia :)
  • Odpowiedz
@zetisdead: 0,5 V to 0 bar, 4,5V to 12 bar (sprzed dzielnika) i to właśnie próbuję na sucho policzyć i zestawić z tabelką z komentarza wcześniej. 102,3 to wartość dla minimum
  • Odpowiedz
  • 0
@DelPierdo jest to funkcja best fit line albo curve. Poszukaj w google :)

Jeśli czujnik zachowuje się liniowo to policzysz to z dwóch punktów na kartce w 5 minut, jak jest jakiś krzywy to Excel zrobi to za Ciebie
  • Odpowiedz
@Tymian: @zetisdead: dziękuję za radę. z excelem to faktycznie 30 sekund pracy, nawet nie wiedziałem że potrafi wyliczyć wzór dla linii trendu... człowiek uczy się każdego dnia :) (albo zapomina to czego w szkole sięnauczył)
  • Odpowiedz