Wpis z mikrobloga

#testowanieoprogramowania #testowanie #testerzy

Mirki,
potrzebuję trochę porad, wskazówek od bardziej doświadczonych w tym temacie. Każda uwaga będzie na wagę złota ;)
Jakiś czas temu zainteresował mnie temat testowania i automatyzacji. W czasie wolnym od pracy (pracuję w finansach) ogarniam zagadnienia związane z w/w tematem. W najbliższych miesiącach chciałbym podjąć pracę jako junior (pewnie manual z racji, że nie mam doświadczenia) bo wiadomo, człowiek najwięcej się uczy w pracy. Z rzeczy, które ogarniam na ten moment:
- podstawy Pythona i Selenium WeDdriver
- podstawy MySQL
- podstawy ISTQB (czytałem sylabus i słowniki)

W planach mam jeszcze ogarnięcie unittest bądź pytest. Ewentualnie jakieś tutoriale dotyczące obsługi Jiry.

Macie jakieś rady/ wskazówki pod kątem szukania pracy jako junior? Na co zwrócić uwagę? Co jeszcze ogarnąć?
Polecacie może jakieś materiały z praktycznymi przykładami?
  • 10
  • Odpowiedz
@Certo92 z rad to portfolio > sucha wiedza, więc jesli potrafisz pisać automaty to rob to i nie zapomnij wspomnieć na rozmowie. Z materiałów odsyłam do grupy testowanie oprogramowania na Facebooku tam Piotrek Wicherski ma dużo ciekawych materiałów :-)
  • Odpowiedz
@Certo92 odpalasz automationpractice.com i piszesz piszesz i jeszcze raz piszesz :-) kod udostępniasz na githubie i gdybyś robił to dobrze i trafił do mnie na rozmowę to masz wielkiego plusa ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Carnegie pewnie mirku tylko jak wrócę do pracy bo jestem szczęśliwcem który nie musi nosić laptopa do domu wiec nie mam podglądu do CV :-) podesłałbym Ci swojego bo uważam że jest naprawdę ok ale akurat pod nim podpisuje się z nazwiska ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Waleczny_Ulany: Dzięki, będę czekał. Chcę po prostu porównać swój kod z czyimś.
Przede wszystkim chciałbym zobaczyć jak inni radzą sobie z timingami (ja mam z tym problem). I ze stronami które zmieniają się dynamicznie.
  • Odpowiedz