Wpis z mikrobloga

#webdev #react #dev #programowanie

Mireczki, mam taki problem - powoli mój #mac nie wyrabia.

Przypuśćmy, że mam projekt i muszę lokalnie hostować:
1. Front-end
2. Back-end
+ Jakieś zasobożerne IDE typu: webstorm.

Jak radzicie sobie z wydajnością? Czy jest możliwość "odpalenia" serwerów na zewnętrznej maszynie - w tej samej sieci?

Jestem raczej zadowolony z mojego komputera, nie chciałbym go zmieniać - ale też wycie wiatraków i zmuły przy indeksowaniu projektu mnie irytują.

Chciałbym obok postawić np. drugiego laptopa i na nim hostować, czy takie rozwiązanie ma sens?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@penguin: możesz sobie na maszynie obok postawić dockera z projektami i wystawiać do siebie ale generalnie takie zwiechy nie powinny mieć miejsca. Jaki masz konkretnie sprzęt?

U mnie na Pro i7/16/256 bez problemu chodzi backend S4 + Reactowa Appka + Phpstorm i jeszcze Photoshop w tle. Jak projekt się indeksuje po zmianach to zawsze minimalnie zaszumi ale bez przesady. Jak dużo naparzasz zmian albo odpytujesz o coś ciężkiego to też
  • Odpowiedz
@penguin: ja tu bym obstawiał trochę mało RAMu jak na takie zabawy. Webstorm i front bez problemu powinny działać bez zwiech. Wiem że to może głupio zabrzmi ale spróbuj jeszcze zrestartować maca, u mnie czasami potrafią się dziać takie zwiechy jak 3-4 tyg. nie jest restartowany. Jak nie pomoże to przenieś backend na laptopa obok i zobacz jak to będzie działać.
  • Odpowiedz
@penguin: pewnie będzie ok, ja mam Mid 2015 o oznaczniu MJLQ2ZE/A. Ten widzę ma takie same parametry więc pewnie też się spisze dobrze tylko szkoda że portów normalnych nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz