Wpis z mikrobloga

#pokazbiurko #pracbaza #kosmos #lutowanie

Pochwalę się moim biurkiem z pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jest to stanowisko do lutowania projektów kosmicznych, znajduje się ono w clean-roomie firmy Astronika w której pracuję od prawie 4 lat. Na biurku znajduje się model kwalifikacyjny (identyczny z lotnym, czyli tym który będzie leciał w kosmos) projektu JUICE Europejskiej Agencji Kosmicznej:
http://sci.esa.int/juice/

Jest to dokładniej część eksperymentu JUICE-RPWI:
http://sci.esa.int/juice/50073-science-payload/ (RPWI - Radio & Plasma Wave Investigation). Nazwa urządzenia to Radio Wave Instrument(RWI). W skrócie jest to system 6 anten, 120cm długości każda. W tym momencie są one schowane na specjalnych rolkach(działają jak odwrócona miarka zwijana, same się rozwijają ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Rozkładają się one w 6 kierunkach: +X,-X,+Y,-Y,+Z,-Z.

Dokładnie informacje na temat instrumentu i jego zadania dostępne są tu:
https://www.researchgate.net/publication/282319540_JUICERPWIJENRAGE_a_low_frequency_radio_imager_at_Jupiter

Mam przyjemność lutować tam elementy, które odpowiadają za "odpalenie" tych anten już w kosmosie.
A na monitorze zbliżenie na moje ulubione obcinaki boczne firmy Erem, które serdecznie polecam
miud - #pokazbiurko #pracbaza #kosmos #lutowanie

Pochwalę się moim biurkiem z prac...

źródło: comment_mquppbud4DAplzAmqKBDkyDmwPfeHFnL.jpg

Pobierz
  • 161
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@severh: dla dopelnienia, gdy naprawia sie zasilacze ktore sa czesto podlaczane do pradu z gniazdka takiego jak w domu to nie uzywa sie esd w postaci opaski tylko jonizatory powietrza
  • Odpowiedz
@miud: uważaj na tego budżetowego hot'a, bo potrafi czasem stracić kontakt termopara i soft wali na maxa temperaturą, u mnie grzałka się spaliła, a końcówka rozgrzała do czerwoności. U kumpla skończyło się małym pożarem pokoju :P
Mówisz, że PACE fajny, używam takiego i grzeje jednak rączkę, po długim lutowaniu czuć to już niestety. Groty też wcale nie są długowieczne. Quick 202D jak dla mnie wygrywa :). Oczywiście JBC fajny, ale
  • Odpowiedz
@JanuszElektroniki:
Patrząc na to ile komentarzy o nim było to zamierzam to zmienić. Masz coś do polecenia? Jak wcześniej napisałem nie będzie wykorzystywany do lutowania a jedynie do termokurczek
Co do pace to ustawiłem sobie stand-by na 10 minut i nie spotkałem się ani razu z gorącą rączką, ale ja nie lutuję taśmowo, zanim przygotuję wszystko do lutowania to mija z 20-30 minut na jeden lut, więc rączka nie ma
  • Odpowiedz
@rumapark: @miud: Kurcze ciężko cokolwiek sensownego polecić. Nie lubię tych na kompresorze bo burczą, ale z drugiej strony bardziej niezawodne i rączka mniejsza. Mamy jedno Reeco za kupę kasy i system wymiany dysz na sprężynach i kulkach to totalna porażka, groty aktualnie blokujemy kawałkiem nogi np. rezystora, a i tak nie ma pewności czy nie wypadnie :P. Jest też jeden PT z dawnych lat, które miał niemal każdy
  • Odpowiedz
Obcinaczki Erem, 632N z tego co pamiętam. Mega sprzęt Te łapki są całkiem niezłe jak się je przerobi i czasem ratują tyłek. Tylko po zakupie trzeba przymocować żabki inaczej niż producent bo luźno chodzą wokół swojej osi

@miud: Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Ale jeszcze poproszę o model/firmę tych łapek, bo wyglądają i z opisu są super!
  • Odpowiedz
@frrua:
Jak wpiszesz w allegro trzecia ręka i pofiltrujesz od najdroższych to znajdziesz, cena 100-150 zł, nie chcę nikogo reklamować. Koniecznie trzeba w nich zmienić termokurczki na żabkach, najlepiej same żabki, żabki trzeba przymocować by się nie kręciły, a same ruchome elementy skróciłem o jakąś połowę. Wtedy da się z tym pracować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jasonfly: @kuncol02: Jak mówię, tu nie chodziło o cenę sensu stricto, tylko o sens wydawania np 2x więcej na JBC, które może i ma renomę, ale ma też parę minusów, jak drogie, średnio dostępne groty, sama żywotność grotów też nie urywa.

Tak, to może być winna dystrybutora :}, ale koniec końców taki Jankes kupuje taniej - i często lepiej, bo w opakowaniu ma nieraz więcej bajerów.

Trzeba sobei
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: kazdy model ma na stronie producenta podane co jest w opakowaniu wiec polski dystrybutor nie moze wyciagac z paczki. Jak kupilem nase-2b w TME to w srodku bylo dokladnie to co na stronie producenta jest podane. Jakos watpie aby amerykanski dystrybutor dawal za free groty, ktore troche kosztuja jednak.

Co do tego co jest lepsze to w nanoskali, w ktorej pracuje nie ma wyboru, jest tylko JBC. Drugie jest hakko
  • Odpowiedz
@jasonfly: ogólnie zażalenia w filmie to głównie ergonomia - mogę się zgodzić, pytanie tylko, czy każdy potrzebuje wszystkich funkcji, jak np pamięć :]. Co do ustawienia grota, czy zapiekania się - ja nie stwierdziłem problemu, choć nie twierdzę, że go nie ma - ja jednak tego nie stwierdziłem.

O tych dodatkowych rzeczach mówiłem w szerszym, ogólnym sensie, nie odnośnie JBC.

Hakko jest fajne i nawet można go kupić, ale we Włoszech, chyba
  • Odpowiedz
@jasonfly: kurcze ten filmik trochę naciągany z Quickiem. W różnych miejscach mam 4 takie stacje i w żadnej nie ma problemu z kablem. Magnes nie jest wcale taki mocny, że się kolby nie da włożyć. Groty jak najbardziej zmieniamy w locie, bez żadnego problemu od kilku lat, najstarsza stacja ma prawie 10 lat. JBC wcale nie ma tak super wyjmowania grotów bo dość ciasno siedzą, więc też nie jest to
  • Odpowiedz
Quick 202D coz, cena odpowiada jakosci:

@jasonfly: jakosci sredniej, a najnowsze modele lutownic kolbowych to kupa totalna biorac pod uwage cene :D Mialem mozliwosc porwnania z jbc, najnowszego produktu kolby i zal. Znajomy ktory to kupil, wystwil na sell, sam zamowil jbc.
Quick robi dobre HotAir i tyle w sumie.
  • Odpowiedz