Aktywne Wpisy
mirko_anonim +18
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
PeterWeiss +1404
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Pochwalę się moim biurkiem z pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jest to stanowisko do lutowania projektów kosmicznych, znajduje się ono w clean-roomie firmy Astronika w której pracuję od prawie 4 lat. Na biurku znajduje się model kwalifikacyjny (identyczny z lotnym, czyli tym który będzie leciał w kosmos) projektu JUICE Europejskiej Agencji Kosmicznej:
http://sci.esa.int/juice/
Jest to dokładniej część eksperymentu JUICE-RPWI:
http://sci.esa.int/juice/50073-science-payload/ (RPWI - Radio & Plasma Wave Investigation). Nazwa urządzenia to Radio Wave Instrument(RWI). W skrócie jest to system 6 anten, 120cm długości każda. W tym momencie są one schowane na specjalnych rolkach(działają jak odwrócona miarka zwijana, same się rozwijają ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Rozkładają się one w 6 kierunkach: +X,-X,+Y,-Y,+Z,-Z.
Dokładnie informacje na temat instrumentu i jego zadania dostępne są tu:
https://www.researchgate.net/publication/282319540_JUICERPWIJENRAGE_a_low_frequency_radio_imager_at_Jupiter
Mam przyjemność lutować tam elementy, które odpowiadają za "odpalenie" tych anten już w kosmosie.
A na monitorze zbliżenie na moje ulubione obcinaki boczne firmy Erem, które serdecznie polecam
Mówisz, że PACE fajny, używam takiego i grzeje jednak rączkę, po długim lutowaniu czuć to już niestety. Groty też wcale nie są długowieczne. Quick 202D jak dla mnie wygrywa :). Oczywiście JBC fajny, ale
Patrząc na to ile komentarzy o nim było to zamierzam to zmienić. Masz coś do polecenia? Jak wcześniej napisałem nie będzie wykorzystywany do lutowania a jedynie do termokurczek
Co do pace to ustawiłem sobie stand-by na 10 minut i nie spotkałem się ani razu z gorącą rączką, ale ja nie lutuję taśmowo, zanim przygotuję wszystko do lutowania to mija z 20-30 minut na jeden lut, więc rączka nie ma
Ma fajne nasadki, ale ani jednej takiej co potrzebuje ( ͡° ʖ̯ ͡°) ale możliwość ustawienia 3 profili jest dla mnie świetna
Ja potrzebuję coś tak wygiętego by termokurczki równo się zaciskały, ale to idzie dorobić. Link zapisany, dzięki!
@miud: Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Ale jeszcze poproszę o model/firmę tych łapek, bo wyglądają i z opisu są super!
Jak wpiszesz w allegro trzecia ręka i pofiltrujesz od najdroższych to znajdziesz, cena 100-150 zł, nie chcę nikogo reklamować. Koniecznie trzeba w nich zmienić termokurczki na żabkach, najlepiej same żabki, żabki trzeba przymocować by się nie kręciły, a same ruchome elementy skróciłem o jakąś połowę. Wtedy da się z tym pracować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, to może być winna dystrybutora :}, ale koniec końców taki Jankes kupuje taniej - i często lepiej, bo w opakowaniu ma nieraz więcej bajerów.
Trzeba sobei
Co do tego co jest lepsze to w nanoskali, w ktorej pracuje nie ma wyboru, jest tylko JBC. Drugie jest hakko
O tych dodatkowych rzeczach mówiłem w szerszym, ogólnym sensie, nie odnośnie JBC.
Hakko jest fajne i nawet można go kupić, ale we Włoszech, chyba
zwykła narzędziowa z tego rodzaju : https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Skrzynka-narzedziowa-metalowa%2C-3-szuflady/540
@jasonfly: jakosci sredniej, a najnowsze modele lutownic kolbowych to kupa totalna biorac pod uwage cene :D Mialem mozliwosc porwnania z jbc, najnowszego produktu kolby i zal. Znajomy ktory to kupil, wystwil na sell, sam zamowil jbc.
Quick robi dobre HotAir i tyle w sumie.