Wpis z mikrobloga

#pokazbiurko #pracbaza #kosmos #lutowanie

Pochwalę się moim biurkiem z pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jest to stanowisko do lutowania projektów kosmicznych, znajduje się ono w clean-roomie firmy Astronika w której pracuję od prawie 4 lat. Na biurku znajduje się model kwalifikacyjny (identyczny z lotnym, czyli tym który będzie leciał w kosmos) projektu JUICE Europejskiej Agencji Kosmicznej:
http://sci.esa.int/juice/

Jest to dokładniej część eksperymentu JUICE-RPWI:
http://sci.esa.int/juice/50073-science-payload/ (RPWI - Radio & Plasma Wave Investigation). Nazwa urządzenia to Radio Wave Instrument(RWI). W skrócie jest to system 6 anten, 120cm długości każda. W tym momencie są one schowane na specjalnych rolkach(działają jak odwrócona miarka zwijana, same się rozwijają ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Rozkładają się one w 6 kierunkach: +X,-X,+Y,-Y,+Z,-Z.

Dokładnie informacje na temat instrumentu i jego zadania dostępne są tu:
https://www.researchgate.net/publication/282319540_JUICERPWIJENRAGE_a_low_frequency_radio_imager_at_Jupiter

Mam przyjemność lutować tam elementy, które odpowiadają za "odpalenie" tych anten już w kosmosie.
A na monitorze zbliżenie na moje ulubione obcinaki boczne firmy Erem, które serdecznie polecam
miud - #pokazbiurko #pracbaza #kosmos #lutowanie

Pochwalę się moim biurkiem z prac...

źródło: comment_mquppbud4DAplzAmqKBDkyDmwPfeHFnL.jpg

Pobierz
  • 161
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miud: poza flukiem to szału tam nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°), jak już ktoś wpominał jakieś bieda stacje lutownicze....
Ps. firma szuka ludzi do pracy robiąć PR w mediach społecznościowych, czy to jest twoja oddolna iniciatywa?
  • Odpowiedz
Piękne to wszystko :) Gratuluję super pracy!

A obcinaczki to jakiej firmy? I ten ludzik-trzymadełko z pomarańczowymi łapkami? () Polecasz, jedno i drugie?
  • Odpowiedz
Ostatnio też sobie tą Deltę kupiłem i to jest chyba najlepszy zakup warsztatowy od dłuższego czasu. A co do stacji to mam taką samą Yihue do której zresztą wróciłem po tym jak zakupiony Weller WE1010 okazał się straszną porażką. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@jokerski
Myslalem by się wybrać, ale z gośćmi od produkcji nie mam szans. Płytka na mistrzostwach jest do zrobienia w chyba 45 minut, gdzie ja płytkę o mniejszej ilości elementów w trakcie certyfikatu robiłem 4 dni. Jakość i czystość nie idą w parze z szybkością pracy :(

@heheszkant
Z kawą był to mały żart, jak wypiję druga kawę to czasem az mam problem by pracować, przy powiększeniu 20x lub więcej za mocno dłoń
  • Odpowiedz
Z szukaniem ludźmi nie ma problemu,

@miud: heh :) no to nieźle bo wg. mojej wiedzy jest problem ale ja mam na myśli projektowanie tego czym ty się zajmujesz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@piastun
Mamy u nas dużo bardzo dobrych konstruktorów, dużo studentów zostaje po praktykach u nas, więc ja nie zauważyłem problemu. Możliwe że jest, ale ja tego nie widzę, Inventora z raz na tydzień może odpalam
  • Odpowiedz
Ma szkło, ma

@miud: taki urok tego mikroskopu szklo ktore chroni obiektywy ale wkurza bo na 3 okularze sa odblyski swiatla :/ Zrezygnowałem z tego mikroskopu do pracy na codzien a szkoda bo fajny jest przez szeroki i jasny obiektyw a trudno o cos takiego w tej klasie/cenie od chinola. Czaje sie teraz na Nikona 800 lub 1000 ale to w tym kraju, koszt 10x wyzszy :(
  • Odpowiedz