Wpis z mikrobloga

@Spring_is_coming: Brie powiedziała, że na spotkaniach z prasą i pokazach przedpremierowych chętnie widziałaby więcej zaproszeń dla kobiet oraz przedstawicieli mniejszości etnicznych (nie odbierając nikomu niczego, bo cytat brzmiał mniej więcej tak: "przy stole jest wystarczająco miejsca na dodatkowe krzesła"). Do tej pory zaproszone media wysyłały w 95% przypadkach mężczyzn, najczęściej białych. I w sumie tyle. Dodam, że Larson jest aktywną aktywistką.

Natomiast 4chany i inne turbo-prawicowe portale zaczęły nakręcać gównoburzę,
  • Odpowiedz
@jaqqu7: No to chyba zapomniałeś co ona powiedziała na Crystal Awards 2018: "Nie czuję potrzeby, by 40-letni biały facet mówił mi, co jego zdaniem nie gra w „Pułapce czasu” – to nie był film stworzony dla niego. Chcę wiedzieć, co ten film znaczył dla kobiet innej rasy, dla nastoletnich kobiet innej rasy, w ogóle dla nastolatek". Rozumiesz teraz? Brie sobie *nie życzy* abyś poszedł na film, ponieważ to nie jest
  • Odpowiedz
@Grzolsat: Ok, o tym tekście zdążyłem się już wypowiedzieć wcześniej. Imho - tutaj nieco popłynęła, chociaż bardziej w wyartykułowaniu swojej opinii i sile stwierdzenia. Trochę z drugiej strony jest to zrozumiałe, że opinie gdzie głównie na pokazy przedpremierowe są wysyłani biali panowie pod 40'tkę, to trochę biorąc pod uwagę treść części filmów - jest niemiarodajne. O ile te mainstreamowe, popkulturowe dzieła są skierowane do jak najszerszego grona: etniczne różnorodnego, więc
  • Odpowiedz
@jaqqu7: W tej samej przemowie Brie mówi o tym że większość recenzentów to biali mężczyźni i trzeba wyrównać szanse dla kobiet oraz mniejszości. I z tym się zgadzam, ale według mnie nie powinno się dawać posady ze względu na kolor skóry czy seksualność, ale za talent oraz umiejętności. Nie wiem czy Larson widziała może statystyki lub badania naukowe z których by wynikało dlaczego wśród recenzentów jest więcej białych mężczyzn, czy
  • Odpowiedz
@Grzolsat: Problemem jest fakt, że przy Cap.Marvel nie unikniesz feministycznych treści i motywów. Ta postać jest na nich zbudowana. Jeżeli zajrzysz w komiksy, dowiesz się np. co ją spotkało w nich... no ona jest utkana na nogach girl-power etc.
  • Odpowiedz