Wpis z mikrobloga

@jaqqu7: No to chyba zapomniałeś co ona powiedziała na Crystal Awards 2018: "Nie czuję potrzeby, by 40-letni biały facet mówił mi, co jego zdaniem nie gra w „Pułapce czasu” – to nie był film stworzony dla niego. Chcę wiedzieć, co ten film znaczył dla kobiet innej rasy, dla nastoletnich kobiet innej rasy, w ogóle dla nastolatek". Rozumiesz teraz? Brie sobie *nie życzy* abyś poszedł na film, ponieważ to nie jest
  • Odpowiedz
@Grzolsat: Ok, o tym tekście zdążyłem się już wypowiedzieć wcześniej. Imho - tutaj nieco popłynęła, chociaż bardziej w wyartykułowaniu swojej opinii i sile stwierdzenia. Trochę z drugiej strony jest to zrozumiałe, że opinie gdzie głównie na pokazy przedpremierowe są wysyłani biali panowie pod 40'tkę, to trochę biorąc pod uwagę treść części filmów - jest niemiarodajne. O ile te mainstreamowe, popkulturowe dzieła są skierowane do jak najszerszego grona: etniczne różnorodnego, więc
  • Odpowiedz
@Grzolsat: Problemem jest fakt, że przy Cap.Marvel nie unikniesz feministycznych treści i motywów. Ta postać jest na nich zbudowana. Jeżeli zajrzysz w komiksy, dowiesz się np. co ją spotkało w nich... no ona jest utkana na nogach girl-power etc.
  • Odpowiedz