Wpis z mikrobloga

ale ciężko jest nauczyć się czytac, kiedy nie wiesz jak nawet brzmi każda głoska czy sylaby

@jourska: no, a na tym nie polega tzw. szybkie czytanie? Ze nawet nie mowisz w glowie podczas czytania tylko "wchlaniasz" wyrazy. Wiesz, ze "przynies" to czynnosc, a "ksiazke" to rzeczownik, a samo gadanie w glowie podczas czytania spowalnia ten proces dlatego osoby szybko czytajace pomijaja to gadanie. Ci co juz potrafia szybko czytac potrafia
  • Odpowiedz
  • 24
@Vittel właśnie o to chodzi, uczysz się obrazowo każdego słowa. Pomysl teraz że jesteś w rodzinie gdzie każdy jest głuchy, w tym Ty również. Mówisz swoim językiem, bardzo wyjątkowym , gdzie spora część znaczeń to nie jakiś znak pokazany ręką, a wyraz twarzy. Gdzie jest maksymalnie dużo uproszczen w stosunku do języka mówionego i wielu słów po prostu nie ma. Nauczysz się czytać ale dużo jest osób które niestety nie mają
  • Odpowiedz
@jourska: wiadomo, ze na poczatek zaczynaja czytac ksiazeczki dla dzieci ze zdaniami "piesek Rex chce jesc", "masz piesku jedzenie",no i potem na coraz trudniejsze levele, ja wiem ze to dla mnie jest oczywiste, ale mysle ze za duzo osob popuszcza i wybacza dlatego oni sie nawet nie staraja nauczyc. Bo dorosly czlowiek, ktory nie ma problemow umyslowych, jednak powinien napisac zdanie "chce kupic gre" to jest podstawa zycia w spoleczenstwie
  • Odpowiedz
@Vittel: to tak nie działa, a w temacie nie jest mowa o gluchych którzy utracili słuch w jakimś tam wieku, bo oni sobie poradzą, a o gluchych od urodzenia, poczytaj sobie o ich sposobie nauki i problemach na które nie zwracasz nawet uwagi, bo bierzesz to wszystko za bardzo na chłopski rozum
  • Odpowiedz
  • 10
Ja tylko wszystkim czytającym przypominam, że nie głuchoniemy a głuchy! "Głuchoniemy" często obraża osoby głuche, bo one nie są nieme, mają przecież język :)
  • Odpowiedz
@jourska: zdałam sobie właśnie sprawę z tego, że nie znam ani jednej osoby głuchej. Znam niepełnosprawne ruchowo, umysłowo, niewidome, ale jeszcze nigdy nie spotkałam głuchej. To jak opisałeś ich, sporoo mi wyjaśniło. Dzięki.
  • Odpowiedz
  • 0
Co ciekawe, dużo osób głuchoniemych jak do mnie podchodzi to prosi o kartkę i długopis, żeby zapisać co potrzebują. Co zawsze mnie śmieszy bo jednak każdy z nich ma telefon na którym mogli by to napisać.
  • Odpowiedz