Wpis z mikrobloga

@RitmoXL: @drazekorsarz: @Mu_H: @kwass85: @Zawsze_w_szpilkach: @jck69:

Dzisiaj nie używa się określenia głuchoniemy, ponieważ jest to obraźliwe dla Głuchych. Bo sugeruje że jak są też "niemi" to nie mają swojego języka, a przecież mają! - jest nim Polski Język Migowy, dlatego prawidłowe określenie to Głusi / niesłyszący / słabosłyszący

A co do naszego bohatera na screenie - no to rzeczywiście jego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@oreoo: dobrze wiedzieć, dzięki. A jakie określenia odróżniają osoby głuche od urodzenia i przez to nie mówiące na głos od osób, które słuch straciły już po tym, jak nauczyły się mówić (przepraszam za wyrażenie) normalnie?
  • Odpowiedz
Ja tylko wszystkim czytającym przypominam, że nie głuchoniemy a głuchy! "Głuchoniemy" często obraża osoby głuche, bo one nie są nieme, mają przecież język :)

Dzisiaj nie używa się określenia głuchoniemy, ponieważ jest to obraźliwe dla Głuchych. Bo sugeruje że jak są też "niemi" to nie mają swojego języka, a przecież mają! - jest nim Polski Język Migowy, dlatego prawidłowe określenie to Głusi / niesłyszący / słabosłyszący

Głusi, a nie głuchoniemi, nauczcie się
  • Odpowiedz
@Krznl: to dla mnie od dziś obraźliwy jest każdy zwrot inny od "wasza magnificencjo", ludzie powinni to uszanować.

Sorry ale szkoda mi życia na przejmowanie się tym że kogoś "obraża" definicja ze słownika języka polskiego xD
  • Odpowiedz
@Kryptonim_Janusz: Można wyćwiczyć szybkie czytanie. Przykładowo mój ojciec potrafi czytać 1 stronę w niecałe 10 sekund. Wszystko rozumie i może Ci streścić każdą przeczytaną stronę. Czyta od dziecka. Jak mi opowiadał, to kiedy był na studiach, to czytał w miarę wolno - według niego - (40-50 sekund na stronę), teraz potrafi w niecałe popołudnie przeczytać książkę i sobie pójść na spacer. Ma 60 lat.
Kiedyś się go pytałem jak on
  • Odpowiedz