Wpis z mikrobloga

@automatykwformie: tak z ciekawości się zapytam odnośnie automatyki i tej legendarnej transformacji przemysłu 4.0 czy tam coś w tym stylu? Zmienia się coś w polsce czy nadal tak jak było
PLC / CNCi tyle w sumie? Niby coś mówili o sztucznej inteligencji i chmurze także w takim przemyśle a jak to jest napradę?
@tt_2 Jedyną zmianę jaką widzę, to że załączają się urządzenia w cyklach automatycznych, wymogi bezpieczeństwa są spełnione, regulator PID działa to już jest standard a wręcz wersja eko. Automatyka ma działać, a idąc dalej widzę dużo większe ciśnienie na raportowania wszelkiego typu. Przemysł 4.0 myślę, że wchodzi może nie bardzo szybko, ale sprawnie, o tyle jest to ciężki temat, że mało jeszcze mało ludzi potrafi się w tym prawidłowo poruszać.
@automatykwformie: robicie coś na linuxach? czy tylko na windowsach? i czemu przez tyle lat nadal nie zmienia się zdalnie programów tylko delegacje? przecież jak raz coś było napisane i działało po przetestowaniu i nic nie było zmieniane to po ktoś ma jechać za granicę i wgrać program do sterownika jak może to zdalnie zrobić....
@automatykwformie: Tak :D Głównie urządzenia transportu bliskiego, platformy, pojazdy wolnobieżne i co tam na firmie zaprojektują. Praca wygląda tak, że dostaje zadanie do zrobienia od kierownika, a jestem jedynym automatykiem to wszystko muszę ogarnąć sam :D Trochę wygląda to tak jakbym dostawał tylko zlecenie :)
@tt_2 osobiście na linuxach nie miałem okazji i nie spotkałem się na żadnym obiekcie. Programy wgrywamy zdalnie, jechać trzeba ( pracuje tylko w Polsce ) albo jak jest uruchomienie albo, gdy wypada jechać politycznie ( lepiej poznajesz współpracowników i klientów przy kawie i maszynie niż przez telefon ) dużo lepiej jest się dogadać będąc na miejscu widząc o czym się rozmawia ( dokumentacja a rzeczywistość )
@tt_2: Ja widziałem systemy na linuksach.
Natomiast co do zdalnego programowania. To co Ty piszesz to zazwyczaj tylko teoria :) Maszyna to zawsze maszyna i różnie może być. Nie koniecznie osoba programująca musi jechać ale jakiś "uruchomieniowiec" na miejscu musi być. Jeśli coś grubo nie działa to wtedy i programista musi się ruszyć. Niby maszyna taka sama ale często są pewne zmiany wynikające z życzeń klienta albo specyficznych wymagań co do
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tt_2: coraz więcej sterowników plc i pulpitów hmi pojawia się z linuxem na pokładzie (głównie te z codesysowym runtimem)