Wpis z mikrobloga

#programowanie #facebook #php

Dajcie proszę jakieś wskazówki gdzie zacząć czerpać logiczne wskazówki odnośnie API. Walczyłem z godzinę z JS - padłem. Walczę teraz z PHP - też wymiękam. Albo artykuł nie do tej wersji API albo inne cuda.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@puzno: na chwilę obecną jak pisałem nie robię nic, bo co trafię na coś sensownego to jest zdezaktualizowane. Dlatego proszę o informację jak z tym wystartować.

wszystko na około używając graph zamiast PHP SDK

Z tego co zrozumiałem to Graph API jest wystawiany przez FB a można używać php sdk, android sdk, java sdk i innych do komunikacji z nim. Dlatego nie rozumiem powyższego pytania. Wytłumaczysz?
  • Odpowiedz
@defoxe możesz, ale nie musisz. FB wystawiło odpowiednie biblioteki dla różnych języków żeby ułatwić start. Jeśli korzystasz np. z PHP to używasz PHP SDK, jeśli Javy to Java SDK itd. Olej te poradniki z sieci bo faktycznie w większości są zdezaktualizowane. FB swego czasu co chwilę wprowadzał jakieś zmiany do API i dlatego teraz jest tyle nieaktualnych tutoriali. Albo jak wyszukujesz w sieci to wpisuj wersję API lub filtruj żeby ci
  • Odpowiedz
@defoxe: tak wygląda pobieranie profilu w PHP SDK zamiast bawienie się w szukanie linku do graph

$fb = new Facebook\Facebook([
'app_id' => '{app-id}',
'app_secret' => '{app-secret}',
'default_graph_version'
  • Odpowiedz
'defaultgraphversion' => 'v3.2',

@puzno: no a na githubie w linku od @goodghost ciągle pociskają w dokumentacji wersję v2.10.
Dobra - detal. Komunikat:

Facebook SDK returned an error: You must provide an access token.

A w dokumentacji twardo, że nie jest obowiązkowy. Prowadzał ślepy kulawego...
  • Odpowiedz
@goodghost: Jak tworzyłem aplikację na Fb to już nie ma opcji żeby chodziła w 2.10. Owszem stare aplikacje mają taką opcje od 2.10 w górę, ale jak nową zrobisz to tylko aktualna wersja.
  • Odpowiedz
@defoxe ja p------e, masakra jakaś. To ja nie wiem co oni porobili z tą dokumentacją. Masakra jakaś, serwis z którego korzysta ponad miliard ludzi ma taką syfiastą dokumentację.
  • Odpowiedz
@defoxe jeszcze popatrz w issues GitHub. Może tam jest jakiś temat o braku aktualnych informacji w dokumentacji. A jak nie ma to załóż. Może coś się wyjaśni. Tylko obawiam się, że to może być kolejny taki temat, który będzie aktualny do kolejnej wersji API, w której zmienią coś, a dokumentację zostawia bez zmian.
  • Odpowiedz
@goodghost: to miało być dla przyjemności, nie robię tego bo muszę... Jednak jak to ma tak wyglądać, szczerze przyznaje, że mnie to przerasta. Odnoszę wrażenie totalnego bajzlu, nie ma się zwyczajnie na czym oprzeć.
  • Odpowiedz