Wpis z mikrobloga

Poszukuję notebooka do pisania. W sumie najważniejsze, żeby był w stanie połączyć się z internetem przez wi-fi, odpalił office'a i dało się do niego podłączyć słuchawki. Opcjonalnie matowa matryca. Cała reszta - kompletnie niepotrzebna, dlatego najchętniej celowałbym w niski pułap cenowy. Chcę, by mi służył tylko do pisania w trakcie podróży - w pociągu czy samolocie. Na pewno atutem byłoby, gdyby był lekki.
No i tutaj pytanie - jaką wielkość matrycy wybrać? Zależy mi na jak najmniejszej, żeby to ważyło mało i nie zajmowało miejsca. Z drugiej strony obecnie mam laptopa 15,6 cali - taka wielkość jest dla mnie idealna, ale klawiatury numerycznej nie używam w zupełności, więc domyślam się, że dałoby radę zmniejszyć to o 2-4 cale przy podobnym komforcie. Nigdy nie miałem do czynienia z mniejszymi laptopami - czy ktoś, kto miał coś w wielkości 10-14 cali, mógłby się wypowiedzieć?
#komputery #laptopy #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zerodutch: O czcionkę ekranową się nie martwię, zastanawia mnie wielkość przycisków na klawiaturze i odległość pomiędzy nimi. Czy jest duża różnica w takich 10 a 12 calach, czy może jest to jakoś unormowane i wszędzie jest jednakowo?
  • Odpowiedz
@szulmack: te lenovo ideapady są też w wersji z 2gb ramu i dyskiem 64 gb, za niecałe 800. Przynajmniej masz nowy sprzęt. ALe ja i tak brałbym używkę, ale nie jakieś tam tablety z klawiaturą, tylko coś z normalnym systemem operacyjnym.
  • Odpowiedz