Wpis z mikrobloga

Czy są tu mirki bądź mirabelki którzy poprawili jakość swojego snu? Chciałbym chodzić spać i wstawać o jednej godzinie, spać te ~7h (0:00 - 7:00) i być codziennie wypoczęty, nie mieć problemów ze wstawaniem, nie nastawiac 3 budzików. Co może mi pomóc, żebym w końcu był cały dzień wypoczęty i miał energię do działania?

Póki co czytałem o:
- mierzeniu faz snu (sleep as Android na telefon lub specjalna opaska i aplikacja)
- odpowiednia temperatura w pomieszczeniu
- oczyszczacz powietrza
- ciemność w pokoju / opaska na oczy

Jakie wy triki zastosowaliscie, aby być wypoczętym i mieć dobry sen?

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AttitudeMatters: wywal ekrany i aplikacje z równania. Nie dokładaj sobie jeszcze rzeczy do ustawiania i monitorowania, przed snem masz zostawić wszystko w tyle i się odprężyć Najprawdopodobniej to przez "technologię" chcesz poprawiać jakość snu i powiem Ci jedno, że technologia wcale Ci z nią nie pomoże. Olej opaski i apki i zastosuj to co już tu napisano:
- wysiłek tak, bo trzeba zarobić na sen. Ludzie tak żyli zazwyczaj, że
  • Odpowiedz
  • 0
@catroaster: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Bo jak Cię wyrwie z lulania w najgłębszej fazie, to za świeżuteńki nie będziesz ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Właśnie dlatego zastanawiałem się nad aplikacją, która, by monitorowala w jakiej fazie snu jestem. Ok, mogę sobie wyliczyć kiedy mam iść mniej więcej spać i się budzić, ale nie wiadomo ile czasu zajmie mi zaśnięcie (po położeniu się do łóżka). Czasami usypiam od razu a czasami potrzeba
  • Odpowiedz
  • 1
@catroaster: Tez spędzam, dużo przed monitorem bo student informatyki here + niedługo praca, przed kompem właśnie. Używasz po prostu fluxa / night mode w dzień czy tylko wieczorem?

Czy różne produkty melatoniny / ashwy czyms się różnią czy pierwsze lepsze z jakiejś apteki?

Jakich dokładnie Ty używasz i dlaczego (w sensie czy porównywales czy po prostu dobrze na Ciebie zadziałało na samym początku i bierzesz do dziś)?

Czy nie zaobserwowałes
  • Odpowiedz
@AttitudeMatters: night mode działa u mnie w trybie od zachodu do wschodu, więc wieczorem zaczyna się stopniowo przyciemniać.
Ashwę biorę od początku roku i na dokładkę ją dostałem, więc nie porównywałem.
Melatoniny za to miałem kilka rodzajów i 5mg z lekam na mnie działała najlepiej. A były też takie które w ogóle na mnie nie działały, pomimo też 5mg w składzie. Może dodatki np. witamin i magnezu przeszkadzały. Ja na
  • Odpowiedz
@AttitudeMatters: tak, to ta melatonina
A ashwa: https://sklep.sport-max.pl/product-pol-7960-WISH-Ashwagandha-Extract-500mg-120-kaps.html
Ale następnym razem planuję wypróbować z firmy Himalaya (bo widziałem w kerfurze i auchan, więc nie muszę zamawiać, ale za to opakowania mniejsze) albo Swanson (ci to są akurat bardzo ustaloną marką jeśli chodzi o suplementy).
Co do melatoniny to tak, a ashwagandha jako adaptogen ma ponoć wiele więcej plusów. Rzuć okiem na szerszy opis: https://testosterone.pl/wiedza/ashwagandha-krolowa-adaptogenow/
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AttitudeMatters: coś słabo Cię ten Twój różowy męczy, że kolega spać nie może. Ja od razu zasypiam po dużej aktywności fizycznej! chyba zostanę przy swoim, nie będzie mieć kompleksów a przy okazji pomoże mi spalać kalorie po pizzy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz