Wpis z mikrobloga

Zaczynam naukę programowania, od Pythona, na Udemy.

I teraz, pls pomóżcie zdecydować który z kursów. Wolę po angielsku z napisami. Nie umiem ocenić zawartości merytorycznej kursu, a chciałbym uderzyć w miarę szeroko.
Domyślam się, że nie dowiem się wszystkiego o bazach danych czy obsłudze API z kursu pythona, ale niech to będzie coś więcej niż sprawdzanie jaki dzień tygodnia był 12 marca 1982 roku i pierwiastkowanie liczby, a takie mam obawy (może niesłuszne) odnośnie najpopularniejszego kursu "The Python Bible".

Siedzę na stronie Udemy i nie wiem co brać, pls szybko bo chcę już zacząć ()

#naukaprogramowania #python #udemy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IHaveThePower: no ja rozumiem że człowiek często potrzebuje konkretnych, a w szczególności fajnych i życiowych, przykładów/pomysłów, bo samemu na początku ciężko coś poza kalkulatorem czy zgadywaniem liczb wymyślić, niemniej jednak polecam chociaż zapoznać się ze wstępem (Preface) - masz tam przybliżoną konstrukcję książki i czyje oczekiwania ma w zamierzeniach spełniać, oraz z pierwszego rozdziału tych kilka stron A Pythonic Card Deck.

moim zdaniem książka zaczyna Pythona od dobrej strony
  • Odpowiedz
@IHaveThePower: no dobra - jakoś wcześniej tego nie zauważyłem:

If you are just learning Python, this book is going to be hard to follow. Not only that, if you read it too early in your Python journey, it may give you the impression that every Python script should leverage special methods and metaprogramming tricks. Premature abstraction is as bad as premature optimization.

może rzeczywiście moja ocena tej książki w kontekście
  • Odpowiedz