#linux #android #programowanie Czy da się "nakłonić" aplikację Android Studio, aby nie tworzyła podkatalogów w katalogu $HOME, a w określonej przeze mnie lokalizacji? Android Studio uruchamiam aktualnie poleceniem…
env HOME=/mnt/android_studio ANDROID_SDK_HOME=/mnt/android_studio /mnt/android_studio/android-studio/bin/studio.sh … i dodatkowo edytowałem plik "android-studio/bin/idea.properties" zamieniając zmienną ${user.home} na ideahome=/mnt/android_studio. Po tym zabiegu Android Studio 3.2 tworzył w $HOME jedynie 3 katalogi bez plików: $HOME/.AndroidStudio3.2 i podkatalogi "system" i "config", jednak sposób ten wydaje się nie działać z wersją 3.3 (lub coś jeszcze zostało przeze mnie wcześniej zmodyfikowane i nadpisane przy aktualizacji). Czy zna ktoś lepszy sposób na "zamknięcie" Android Studio (albo ogólnie aplikacji pod Linuxem) w określonym katalogu?
@murgal: Stosuję to w przypadku kilku innych aplikacji, ale w tym wypadku jest to utrudnione, bo po każdej większej aktualizacji tworzy się nowy katalog ".AndroidStudioX.Y". Poza tym jestem ciekaw, czy jest inny, bardziej "trwały" niż te dowiązania symboliczne sposób (działający np. gdy aplikacja "zechce" utworzyć katalog $HOME/qwerty).
Rozwiązaniem okazało się użycie wersji Android Studio "opakowanej" we flatpak - wtedy wszystkie pliki związane z IDE są przechowywane w /home/user/.var/app/com.google.AndroidStudio/.
Środek galerii handlowej w Katowicach, psiara zabrała b--ń bez zabezpieczenia na obiadek. Mimo zwracania uwagi o kaganiec ta udawała głuchą. Zwróciłem uwagę ochroniarzowi, ale ten też tym się nie przejął.
Czy da się "nakłonić" aplikację Android Studio, aby nie tworzyła podkatalogów w katalogu $HOME, a w określonej przeze mnie lokalizacji?
Android Studio uruchamiam aktualnie poleceniem…
env HOME=/mnt/android_studio ANDROID_SDK_HOME=/mnt/android_studio /mnt/android_studio/android-studio/bin/studio.sh… i dodatkowo edytowałem plik "android-studio/bin/idea.properties" zamieniając zmienną ${user.home} na ideahome=/mnt/android_studio.
Po tym zabiegu Android Studio 3.2 tworzył w $HOME jedynie 3 katalogi bez plików: $HOME/.AndroidStudio3.2 i podkatalogi "system" i "config", jednak sposób ten wydaje się nie działać z wersją 3.3 (lub coś jeszcze zostało przeze mnie wcześniej zmodyfikowane i nadpisane przy aktualizacji).
Czy zna ktoś lepszy sposób na "zamknięcie" Android Studio (albo ogólnie aplikacji pod Linuxem) w określonym katalogu?
Poza tym jestem ciekaw, czy jest inny, bardziej "trwały" niż te dowiązania symboliczne sposób (działający np. gdy aplikacja "zechce" utworzyć katalog $HOME/qwerty).
/home/user/.var/app/com.google.AndroidStudio/.