Wpis z mikrobloga

@Mr_Nuffin_Dindu powtórzę pytanie - uważasz, że ośmiolatki powinny wiedzieć o takich rzeczach? Wtedy każdy z klasy pytał się, czy jest jakiś święty który miał jego imię. Dlaczego nie mówi się o poganach, którzy byli zabijani dla swoich obyczajów? Czy oni są mniej wartościowy od męczenników? To jest ta sama śmierć, z powodu religijnych.
@Mr_Nuffin_Dindu a przedmiot nazywa się "religia". Nie "chrześcijanizm" czy "buddyzm". A pogaństwo to też jest religia, więc dlaczego mamy się ograniczać tylko do panów w czarnych sukienkach?

Nie każde dziecko gra w Fortnite, ale chyba bym wolała, aby moje oglądało kreskówkową krew, niż słyszało realistyczne #!$%@? od księdza o tym że ktoś się "poświęcił" za grzechy.
@harpiowata:
Nic nie stoi na przeszkodzie dla buddystow aby organizowali swoje lekcje religii. Problem jest w tym ze nie ma na to chetnych w przeciwienstwie do lekcji religii organizowanych przez kosciol katolicki.

Przeciez nikt nie zmusza Cie zebys posylala swoje dziecko na takie lekcje. To ze Ty bylas zmuszana to inna sprawa. Mnie zmuszali do jedzenia szpinaku ale nie szkaluje go na mikroblogu...
@Mr_Nuffin_Dindu nie, nie, nie. Tu nie chodzi o to, że nie ma chętnych, bo podstawa programowa przewiduje że lekcje będą o CHRZEŚCIJANIŹMIE, nie o buddyzmie czy islamie. To nie wygląda tak, że przyjdzie sobie imam i zacznie mówić o swojej religii.

Od 3 klasy podstawówki nie chodzę na religię, więc się nie martw. :)
@Mr_Nuffin_Dindu proponuję, aby religie zastąpić etyką, na której nauczą się o wszystkich religiach, o podstawach moralności, o filozofii. Religie za to #!$%@?ć ze szkół, osoby chętne mogą na nią oczywiście chodzić, nikt nie będzie bronić.

W gimnazjum chodziłam na etykę. Lekcje na 8/9 godzinie, kiedy nikomu już nie chce się myśleć. Żeby było śmieszniej, to religia nigdy nie była na początku czy końcu zajęć, więc musiałam siedzieć jak ostatni debil i albo