Wpis z mikrobloga

Węgierski opozycyjny portal 444.hu opublikował "wycieknięte" nagranie z próby siłowego wyprowadzenia przez ochronę budynku telewizji publicznej opozycyjnego parlamentarzysty László Varju. Działo się to podczas grudniowych protestów, a dokładniej podczas próby wejścia posła do newsroomu w celu wygłoszenia postulatu protestujących na antenie po 24 godzinach okupacji budynku. Poseł trafił potem do szpitala z otarciami, nie odniósł jednak trwałych obrażeń.

Opozycja żąda dymisji szefa MSW, Sándora Pintéra twierdząc, że akcja musiała mieć zielone światło z góry. Nie znam się na tym, więc nie mnie oceniać, czy dzieje się na tym nagraniu coś skandalicznego, czy nie. Czy parlamentarzyście dzieje się krzywda? Czy można w ogóle wyprowadzać siłą posła? Nie wiem, ale na zdrowy rozum poseł nie może też wchodzić gdzie mu się podoba i ktoś musi mieć prawo go powstrzymać. W każdym razie - polecam w tej sprawie szczególną ostrożność, bo "Orban bije posła w budynku telewizji" to byłby przekaz wygodny dla opozycji, a niewygodny dla Fideszu, więc nie widać tu motywu.

Wrzucam ten wpis w innym celu. Jakkolwiek całe nagranie zostało sporządzone przez węgierską telewizję publiczną, to w państwowej TV (podaję za index.hu) pokazano tylko fragment z samotnym posłem leżącym na podłodze, bez ochrony.

Zabiegi tak jakby znane z Polski - władza dąży do tego, by pokazać za wszelką cenę, że "puczyści" są absolutnie nieniepokojeni i sami się z premedytacją kładą pod kamerami, mimo że nikt ich nawet nie dotyka. Nie ma nic bardziej niszczącego politycznie niż ośmieszenie.

PS: Trochę więcej informacji po angielsku:
https://index.hu/english/2019/01/05/public_media_mp_assaulted_leaked_video_varju_dk/?fbclid=IwAR0BO8Pb0GjTqYv5FbN2T660MJM5hI0EEgHZ5yrB5nh4APFgKuRNw5QkFNo

https://www.nytimes.com/2018/12/17/world/europe/hungary-lawmakers-assaulted.html

#postkomunistycznepanstwomafijne

#polityka #4konserwy #neuropa #wegry #protest #tvpis
eoneon - Węgierski opozycyjny portal 444.hu opublikował "wycieknięte" nagranie z prób...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eoneon: Aha czyli nasz przywodca puczu zostal przez sluzby otumaniony i sila wsadzony do samolotu na Madere z kochanka z partii zeby osmieszyc opozycje? Czy moze lewe faktury Mateo Kijowskiego z KOD to specjalnie przygotowany spisek sluzb podleglych PiSowi i TVP?
  • Odpowiedz
@widmo82: oczywiscoe ze TVP to propaganda jak ich malo. Ja tu sie czepiam tego "nie ma nic bardziej niszczacego politycznie niz osmieszenie" gdzie TVP nie musialo propagandowo osmieszac opozycji bo ci sami to dzielnie robili za nich.
  • Odpowiedz
xDDD

w każdym kraju na świecie poseł (czy ktokolwiek) wdzierający się na antenę zostałby potraktowany identycznie

@sedzia_Stuleya: Przecież napisałem coś podobnego, nie dotarłeś do następnego akapitu? :)

TVP nie musialo propagandowo osmieszac opozycji bo ci sami to dzielnie robili
  • Odpowiedz